Savjet mladih Čakovca osuđuje opijanje mladih na javnim mjestima

Nedavno je održana treća sjednica Savjeta mladih Grada Čakovca koju je sazvao predsjednik Matija Kikelj. Na sjednici je uz članove Savjeta bio i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Romano Bogdan.

Na dnevnom redu našlo se osam točaka. Savjet je, između ostalog, raspravljao o Gradskom programu djelovanja za mlade, uključivanju u projekt lokalnog partnerstva za zapošljavanje, građanskom odgoju, povezivanju udruga i organizacija mladih grada Čakovca te međuvršnjačkom
nasilju i alkoholiziranju mladih na javnim površinama grada.

Iva Ružić je pod točkom infromirala članove Savjeta o izboru najmaturantice i najmaturanta za ovu školsku godinu. Rekla je kako ove godine neće biti one tipične povorke maturanata jer 3. i 4. razredi srednjih škola jako loše prakticiraju zadnje dane školske godine. To je općenito opijanje u parku, uništavanje imovine, uglavnom svake godine se povećava prevencija da se stane na kraj tome, međutim svake godine budu podosta velike posljedice štete.

Ima i markiranja. Predložila je da se mora organizirati građanska ophodnja po parku, da roditelji cijeli taj tjedan paze na svoju djecu i da ih također ophode u smjenama. Također su veliki problem i 7. i 8. razredi osnovnih škola, koji vide takvo ponašanje kod svojih starijih prijatelja koji su u srednjim školama, pa da se pokažu kao i oni, tamo kod Sajmišta se isto opijaju, rade štetu i razno razne probleme. Tako da je pojačana zaštitarska ophodnja i na tom dijelu grada.

– Do sad smo vidjeli svih prijašnjih godina da se ta norijada maturanata vrtjela po raznim medijima, novine su o tome pisale, ne samo za park, već i za kafiće u kojima se toče alkoholna pića maloljetnicima – rekla je Ružić.

Matija Kikelj istaknuo je da je sve to jako poznato. Spomenuo je Perivoj Zrinskih koji je i kulturno dobro, a za vrijeme maturanata se taj park i te kako uništava. Smatra da bi se trebalo organizirati što više komunalnih redara i zaštitara da se barem malo tome stane na kraj tih dana.

– Iskreno, svake godine se ponavlja ta priča i imam dojam da ih se svaća kao problem, a naravno da ih pozivaju na red kad se demolira pola parka, dječja igrališta, stupovi javne rasvjete, zapale koševi za smeće, a svi se skrivaju se iza tog kolektiviteta, ali činjenica je da taj dan i nemaju nekog sadžaja koji ih okupira – rekao je Kikelj. 

U raspravu se uključio i Romano Bogdan: “Nije problem ludovati i slaviti, sve dok se ne desi nešto strašno. Te dane mlade ponese adrenalin i frustracije su velike te svatko ima potrebu napraviti neku glupost. Razbijaju imovinu, tuku se…. Mislim, pa svi smo mi bili mladi i radili gluposti, ali smo se nekako uvijek probali organizirati da se društvo okupilo, pa smo organizirali razne igre i slično. A ne danas kad vam maturanti skaču u onu fontanu u parku, pa Grad onda ima trošak popravka i čišćenja fontane oko 60000 kuna. I onda se pitate zašto fontana ne radi?!”

– Mislim da moramo naći konsenzus da se jedan dan ustupi maturantima za  ludovanje sa sadržajem koji bi oni sami kreirali, samo je pitanje granice mjere koju ćemo dopustiti. Ponudit ćemo do kraja godine u prijedlogu Gradu konkretne sadržaje za norijadu iduće godine i nositelje – završio je predsjednik Kikelj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije