BIRAJTE MEĐIMURSKO!

MDS na izbore ide samostalno, sa svojom listom pod rednim brojem 9

Bez decentralizacije županije, općine i gradovi ovisit će o centralnoj vlasti, a preraspodjelom proračunskih sredstava  upravljat će različite interesne, političke ili zavičajne grupacije.

Poštovane Međimurke i Međimurci, 

Pred nama su izbori za Hrvatski sabor, pa mi dopustite da vam se obratim s nekoliko riječi.

Međimurski demokratski savez, MDS, je regionalna, regionalistička i socijalno usmjerena stranka, što znači da ćemo se u Hrvatskom saboru posebno zalagati za teme koje su važne za Međimursku, ali i za Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, pa i za cijelu Hrvatsku.

Posebno ćemo se zalagati za Povećanje najnižih plaća i mirovina,  jer nam npr. podaci pokazuju da je prosječna neto plaća u Međimurskoj županiji isplaćena za prosinac 2023. godine iznosila 1099 eura, odnosno spada u najnižu skupinu isplaćenih neto plaća, onih ispod 1100 eura, dok je prosječna plaća u Hrvatskoj bila 1191 eura. Zalagat ćemo se i za decentralizaciju i regionalizaciju Republike Hrvatske.

U sadašnjem centraliziranom sustavu male regije, kao što je Međimurje, ostaju bez potrebnih sredstava. Danas više sredstava odlazi iz Međimurja, nego se u njega vraća. Naš je stav da što više novaca, poreznih prihoda, mora ostati na mjestu gdje se i zarađuju i da se tamo troše. 

Kao primjer nam mogu poslužiti ulaganja u promet u Međimurskoj županiji, s jedne strane ne možemo biti zadovoljni ulaganjima u državne ceste i pruge u Međimurskoj županiji i povezanosti sa Zagrebom, dok se, s druge strane i u Međimurju uplaćuje naknada po svakoj litri goriva, i to na račun Hrvatskih cesta 0.11 eura, na račun Hrvatskih autocesta 0.03 eura i na račun HŽ Infrastrukture 0,03 eura.  

Bez decentralizacije županije, općine i gradovi ovisit će o centralnoj vlasti, a preraspodjelom proračunskih sredstava  upravljat će različite interesne, političke ili zavičajne grupacije.

Na žalost, danas centralne vlasti još više centraliziraju Hrvatsku, to nam pokazuje i svježi primjer preuzimanja upravljačkih prava općih bolnica, pa tako i Županijske bolnice Čakovec, koja se oduzimaju županijama i gradovima, a daju državi.

Zalagat ćemo se i za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave, Ostvarenje uvjeta za ostanak i povratak naših mještana na radu van Međimurja,  Za uređenje pravne države kao uvjeta za borbu protiv korupcije,  Za ukidanje prometne izolacije Međimurske županije, posebno željezničke, obnovom pruge Kotoriba-Varaždin-Novi Marof–Zagreb i uvođenjem brzog vlaka „Međimurje” Čakovec-Varaždin-Zabok-Zagreb.  

Za nas u Međimurskoj županiji veoma je važno uvođenje takvog brzog vlaka, čime bi se stekli uvjeti za ostanak stanovnika u Međimurju. Danas bilježimo da su brojni stanovnici Međimurske županije, zaposlenici, školarci i studenti, prisiljeni potražiti stan u Zagrebu i postati njegovi privremeni ili trajni stanovnici. Kada bi postojala povoljna linija, bez presjedanja, s putovanjem do sat pol i kraće,  prilagođena radnom vremenu, mnogi od njih izabrali bi svakodnevno putovanje, a ne preseljenje u Zagreb, uz enormne troškove podstanarstva ili kupnje stana. Za nas je ova demografska dimenzija veoma važna, jer Međimurje ovako ostaje bez svojeg najpotentnijeg dijela stanovništva.

Željko Pavlic, MDS

Poštovani,

Međimurski demokratski savez ide na ove izbore samostalno, sa svojom listom pod rednim brojem 9. 

Ulaskom kandidatkinje ili kandidata MDS-a u Hrvatski sabor, Međimurje bi, ali i cijela 3. izborna jedinica, jer se radi o prostoru sa gotovo jednakim karakteristikama i potrebama, dobilo autentičnog predstavnika, zastupnika čiji se glas ne bi izgubio u interesima neke nacionalne stranke.

Na našoj listi je 14 kandidata, 7 žena i 7 muškaraca, svi sa prebivalištem u Međimurskoj županiji, sa bogatim profesionalnim, životnim , braniteljskim, političkim i aktivističkim (kulturnim, sportskim i humanitarnim) iskustvom:

1. Željko Pavlic, Sveta Marija.

2. Mirjana Korunić, Zasadbreg.

3. Miljenko Zelenbaba, Čakovec.

4. Martina Cimerman Teljega, Hlapičina.

5. Josip Božić, Ivanovec.

6. Željka Novak, Čakovec.

7. Željko Medlobi, Črečan.

8. Nedeljka Novak, Prelog.

9. Dragutin Šarić, Čakovec.

10. Vesna Pavlic, Palinovec.

11. Božidar Kos, Čakovec.

12. Suzana Petek, Ivanovec.

13. Ivan Cmrečnjak, Pušćine.

14. Ružica Dobranić, Nedelišće.

Poštovani, hvala vam na pažnji sa željom da našim Međimurkama i Međimurcima, Varaždinkama i Varaždincima, Zagorkama i Zagorcima osiguramo dostojanstven rad i život.

Predsjednik MDS-a:                                                                                    Željko Pavlic 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije