ustavni sud

USTAVNA STRUČNJAKINJA Sanja Barić: ‘Ustavni sud doveden je u stravičnu situaciju’

Predsjednik Zoran Milanović poručio je kako Ustavni sud ne može ništa napraviti

Prema odluci Ustavnog suda, koju je podržalo devetero sudaca, Zoran Milanović više ni u kojem slučaju nakon ovih izbora ne može biti predsjednik Vlade niti mandatar za sastavljane iste, piše Večernji list.

Predsjednik Milanović poručio je kako Ustavni sud ne može ništa napraviti, a odluku za Večernji TV komentira ustavna stručnjakinja Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

“Mislim da bi bilo krajnje vrijeme da prihvatimo kako svi živimo pod Ustavom i da postoje pravila koja se odnose na sve, pa i na predsjednika Republike, i da bi bilo dobro da shvatimo da je jedina osoba koja stalno krši Ustav sam predsjednik Republike”, rekla je Barić uvodno te dodala: 

“Ustavni sud doveden je u stravičnu situaciju jer se naprosto radi o tome da predsjednik Republike od 15.03. kontinuirano krši Ustav RH.

Što bismo mi trebali učiniti? Imamo dvije mogućnosti. Jedna je da to spuštamo tu lakrdiju i da kažemo: ‘Hajde, nije se smio formalno kandidirati, ali svi znamo da je kandidat’. Ili reći: ‘Ne, ne možeš’. Samo zato što je u pitanju osoba koja obnaša dužnost predsjednika države. To je jedina osoba koja ne može na ovaj način sudjelovati, to smo jasno rekli”.

Na pitanje može li Ustavni sud kazniti pojedinca, odnosno Zorana Milanovića, Barić odgovara: “To je nešto što vjerojatno naše gledateljice i gledatelji tako doživljavaju, kao kažnjavanje, ali pozivam na jednu stvar – zamislite da imamo predsjednika Tuđmana ili da nam je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pod ovim Ustavom i da radi sve što i sadašnji predsjednik, zar bi doista smatrali da je sve to skupa u redu?”, navodi Večernji list. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije