POVEĆANJE PLAĆA

OPĆINA KOTORIBA Roberto Ujlaki : Jesu li i „tete“ općinske zaposlenice?

Općinsko vijeće Kotoribe na dnevnom je redu protekle sjednice imalo i odluku o povećanju koeficijenata za obračun plaće općinskih službenika i namještenika kao i načelnika

Odluka je prihvaćena sa šest glasa za, tri suzdržana i dva protiv, no bilo je i nekoliko upitnika iznad vijećničkih glava.

Glavnu primjedbu je oporba iznijela na povećanje koeficijenta pomoćnog komunalnog radnika te čistačice, a upitno je bilo i iskustvo za novo radno mjesto koje se planira oformiti.

– Koeficijent i načelniku i djelatnicima Općine smo podizali prije nekih 6 mjeseci ili manje. Povećana je i osnovica pa ne mogu sad točno govoriti o kojem se povećanju radilo, ali mislim da je bilo o nekih 20 posto.
Sada ponovo podižemo koeficijent radnicima Općine i ako je to potreba i mogućnost, slažem se. Ali me zanima gdje su tu izostali djelatnici općinskog vrtića?, postavio je pitanje vijećnik Roberto Ujlaki.

Svrstali sve u isti koš

Uz navedeno, vijećnik Ujlaki iznosi i činjenicu da će prema predloženoj im odluci bruto plaća pomoćnih zanimanja u Općini biti izjednačena s onom odgajatelja u vrtiću.

– Ima li to smisla? Osobno, ne želim uvrijediti ničije zanimanje niti ikoga omalovažavati, ali za pomoćnog komunalnog radnika ili za mjesto čistačice vam je dovoljan minimalan stupanj obrazovanja, dok odgajatelji moraju imati visoku ili višu stručnu spremnu, moraju položiti državni ispit, konstantno se usavršavati i raditi s dvadesetak i više djece. Po ovoj odluci, 1100 eura bruto plaću bi primala čistačica, a 1160 eura bruto plaću bez dodataka ima odgajatelj u našem vrtiću, zaključuje Ujlaki.

– Plaća odgajatelja definira se u skladu s njihovim zahtjevima za povećanjem i ona je povećana za iznos koliko su tražili, kratko je odgovorio načelnik Friščić.

Zašto vježbenik?

Vijećnika Ujlakija zanimala je i odluka o novom radnom mjestu – viši referent s koeficijentom 3,0 pa je pitao planira li se novo zapošljavanje.

Načelnik je odgovorio kako Općina planira zaposliti jednog višeg referenta, odnosno vježbenika za obavljanje dijela pročelničkih i financijskih poslova jer imaju puno obveza s projektnom i financijskom dokumentacijom.

– Što vam to znači vježbenika? Trebate nekoga tko ništa ne zna u prijevodu ili imate već u planu koga će te zaposliti? Meni je čudno kaj se ide na vježbenika, a ne na iskusnog radnika. Financijska dokumentacija, PDV i slični poslovi su kompleksni, a vi tražite vježbenika, komantirao je vijećnik Ljubomir Grgec.

Konkretnih odgovora na postavljena pitanja nije bilo, osim da zaista postoji potreba za dodatnim radnim mjestom s obzirom na povećan opseg posla, a u natječaju će se tražiti vježbenik jer sumnjaju da će pronaći već iskusnog referenta sa stažem u lokalnoj samoupravi.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3598

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije