GORNJI MIHALJEVEC

ZATRAŽILE VEĆE PLAĆE Načelnik Goran Lovrec oštro prozvao ‘tete’ iz vrtića

Zatražile su veću plaću kako ne bi otišle u druge sredine

Općinski vijećnici Gornjeg Mihaljevca primili su molbu (i zahtjev) Dječjeg vrtića Sovice kojim djelatnice traže donošenje pravilnika o plaćama i – povećanje plaća.

– Plaće djelatnika nisu na visini propisane zakonske osnovice za djelatnike u javnim službama, niti na razini propisanih koeficijenatta. Djelatnice vrtića u nekoliko su navrata izražavale nezadovoljstvo plaćama. Nekoliko ih je otišlo u druge vrtiće upravo zbog plaća. Kako se otvaraju nova radna mjesta u vrtićima diljem Međimurja postoji opravdani zaključak da će pola kolektiva iz našeg vrtića otići u vrtić koji ima plaću po zakonu. Odgojitelja na tržištu trenutno nema – stoji u dopisu koji potpisuje zamjenica ravnateljice Densi Radovan.

Dopis je tijekom sjednice Općinskog vijeća prvo komentirao načelnik Goran Lovrec. Od prve njegove riječi vidjelo se kako je nezadovoljan ovime.

Ne žele raditi?!

– Nisam za to da donesemo neku ishitrenu odluku. Prvo treba ispitati sve pravne aspekte. Plaće su im u prosincu, kako tetama, tako i ravnateljici, uvećane za 25 posto. A ovo što spominju su koeficijenti za javnu upravu te su se uhvatile za pravilnike koji njima idu u korist. Ne postoji pravilnik o predškolskom odgoju. Dio navedenog iz zahtjeva nije točan. Nisam protiv povećanja plaće, ali treba to potkrijepiti. I u samom proračunu vrtića postoji mogućnost za to povećanje – kazao je načelnik.

Vijećnik Željko Dvanajščak pak se usprotivio kazavši kako su poduzetne, mnogo rade i podučavaju djecu. On bi im povećao plaće jer Općina za vrtić dobiva i od države. No Lovrec je ostao kod svog stava.

– Revoltiran sam kako tete nastupaju brinući samo za plaće. A kad je spomenuta mogućnost dužeg rada vrtića rekle su da ne misle raditi duže. Rade šest radnih sati u danu u koje spada i priprema, a drugi vrtići rade do 17 sati. Slobodno pogledajte kako su pločice na prvoj stepenici već dugo zalijepljene selotejpom – bio je načelnik neočekivano oštar prema djelatnicama općinskog vrtića.

Potom su iznijete i konkretne brojke. Kazao je kako trenutno one sa stručnim ispitom primaju plaću od 1.250 eura bruto, uz uvećanje od 0,5 posto po godini staža. One bez ispita dobivaju 1.050 eura bruto, a tu je i 70 eura za prehranu te plaćeni putni troškovi.

Iznenađeni

Iz vrtićkog zahtjeva pak se iščitava što bi željele. Traže osnovicu javnih službi od 947,18 eura bruto (uz 0,5 posto i putne), a koeficijent za odgojitelja bio bi 2,01 (za ravnateljicu 2,60).

– Iz ovog prijedloga proizlazi da žele plaću od 1.400 do 1.600, čak do 1.700 eura neto, uz dodatke – kazao je Lovrec i u tom trenu su se općinski vijećnici u čudu pogledali.

Dodajmo kako je Lovrec kazao da je žalosno što neke općine vabe odgojiteljice za 100 eura veću plaću, čime ujedno “u nebesa dižu cijenu pohađanja vrtića”. Tko zna kako će ovo završiti…

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3598

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije