POVODOM DANA ŽUPANIJE

SVEČANA SJEDNICA MŽ Predsjednik Zoran Milanović: Stojte dobro i nejte se dati zbuntavati

Međimurska županija danas je obilježila svoj dan. 30. travanj datum je pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Svečanom sjednicom županijske Skupštine održanom u kompleksu bivše čakovečke vojarne kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Međimurska županija danas je obilježila svoj dan. 30. travanj – datum pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

– Ponosni smo na hrvatsko Međimurje. Ne gurate se u prvi plan. Kao tiha voda ste koja brege dere. Tragedija Zrinskih okosnica je hrvatske priče. To je velik, ali i tužan datum. U Međimurju uspijevate zatomiti niske strasti u politici. Nastavite ovako koristite europske fondove. Postat ćete i prerazvijeni. No nemojte biti impresionirani Europom. U njoj ima dosta bedastoća i nejasnoća. Stojte dobro i nejte se dati zbuntavati, poručio je u svom govoru predsjednik Milanović.

O učinjenom u proteklom razdoblju, aktualnim te projektima koji slijede govorili su predsjednik Skupštine Dragutin Glavina te župan Matija Posavec, dok je najsvečaniji dio bila dodjela nagrada Zrinski za 2023. godinu.

‘Čuvajmo naše vrijednosti’

– Gospodarska snaga, korištenje Europskih fondova, odnos umirovljenika i radno aktivnog stanovništva i sve ono po čemu smo prepoznatljivi nas veseli, ali i obvezuje da budemo još energičniji, čvršći i bolji u realizaciji svega zacrtanog, unatoč svim izazovima koji su pred nas stavljeni, kazao je župan.

Dodao je kako ni ova, ni iduća godina neće biti lake, ali da se u Županiji neće predati, već će nastaviti ulagati u obrazovanje, u bolju zdravstvenu skrb, u prometnu i komunalnu infrastrukturu.

– Ono što je najvažnije, nastavit ćemo čuvati naše vrijednosti, naš identitet, promovirati sve ono po čemu smo drugačiji, posebni i vjerujem ostati i dalje najsjajnija zvijezda na nebu Hrvatske, istaknuo je Posavec, poželjevši sretan Dan Županije i Praznik rada svim građankama i građanima Međimurja..

Dobitnici priznanja

Dobitnici najviših županijskih priznanja su dr. sc. Krunoslav Mikulan – za izniman doprinos u promicanju kulturnih vrijednosti Međimurja kroz umjetnička ostvarenja na području književnosti, zatim Željko Medved – za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva te osobite uspjehe u radu s mladima, Marija Trstenjak za dugogodišnji rad i doprinos u promicanju i razvoju kulturno – umjetničkog amaterizma i čuvanje folklornog i tradicijskog izričaja, Košarkaškom klubu Rudar Mursko Središće za naročita sportska dostignuća na natjecanjima te podizanje sportske kulture građana, te Socijalna zadruga Humana Nova za značajan doprinos u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom, podizanje ekološke i društvene svijesti građana te jedinstveni model radne integracije osoba s invalidnošću i društveno isključenih skupina.

Povelje Međimurske županije dobili su Andrija Tekeli za doprinos razvoju gospodarstva, Dino Vlahek za postignuća u znanosti i razvoju računarstva, Jelena Tuksar za doprinos u obrazovanju te promociji područja tehničke kulture, Ivan Sokač za postignuća u književnosti kojima njeguje svoje međimursko nasljeđe u inozemstvu, te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnica Međimurske županije, Ogranak Mihovljan za predan rad i zalaganje za prava branitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije