skupština međimurske županije

PAVLIC HZZO-u ‘Preispitajte odluku o troškovima prijevoza!’

Željko Pavlic, vijećnik MDS–a u Skupštini Međimurske županije je na aktualnom satu 16. sjednice Skupštine Međimurske županije, 7. ožujka, zatražio pisani odgovor od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ravnatelja Luciana Vukelića, dr.med.spec.,

– Neki umirovljenici, i to oni sa zdravstvenim potrebama, iz Međimurske županije, ali i iz drugih dijelova Republike Hrvatske, našli su se od početka godine u teškoj situaciji – počinje Pavlic u svom priopćenju i potom nastavlja.

– Naime, od 01. siječnja 2024. godine Vlada RH uvodi pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.

No, člankom 70. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja propisano je da osigurana osoba nema pravo na naknadu troškova javnog prijevoza ako je prema posebnim propisima, odnosno drugim aktima nadležnih tijela u cijelosti oslobođena njihovoga plaćanja, što je primjer u ovom slučaju.

U stvarnosti, putni troškovi ne određuju se u odnosu na stvarne troškove koje je osoba imala putujući na liječenje, nego u odnosu na najnižu cijenu javnog prijevoza prema najkraćoj relaciji, u velikom broju slučajeva u Međimurskoj županiji to je vlak, jer veliki dio korisnika stanuje u naseljima koji imaju željeznički kolodvor ili stajalište.

Pri tom prijevozno sredstvo bira prema vlastitom izboru, uključujući i osobni automobil. Trošak automobila barem bi se donekle namirio troškovima u vrijednosti vožnje vlakom, a sada toga više nema.

Problem je u tome što putovanje vlakom do Zagreba, u koji na liječenje odlazi veliki broj stanovnika Međimurja iz te skupine, nije ugodno za nekog tko ima zdravstvene probleme i starije osobe; naime, kod prva tri jutarnja vlaka, bilježimo duga putovanja uz presjedanja. Tako vlak koji iz Čakovca kreće u 4:17 stiže u Zagreb u 6.57, uz jedno presjedanje i putovanje od 2:40, a vlak koji kreće u 4:47 stiže u Zagreb u 7:22, uz dva presjedanja i putovanje od 2:35. Putovanja od Kotoribe, Murskog Središća, Dunjkovca i ostalih naselja koja imaju željeznička stajališta su još i dulja.

Dakle, umirovljenicima i starijim osobama sa zdravstvenim potrebama, od kojih su mnogi invalidi, biti će teško koristiti željeznički putnički promet u trenutnim uvjetima, koji im je besplatan, dok istovremeno, ako će koristiti neki drugi prijevoz, neće imati pravo na putne troškove. – dodaje i postavlja sljedeći upit:

– Pitam HZZO hoće li preispitati svoju odluku, jer će nekim umirovljenicima i starijim osobama od 65 godina, biti veoma otežan pristup zdravstvenim ustanovama van njihovog prebivališta i time ugroženo njihovo zdravlje?- zaključuje Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije