Hoće li načelnik Grgec i zamjenik Ujlaki profesionalno obavljati dužnost?

Najzanimljivija točka dnevnog reda sedme sjednice Općinskog vijeća Općine Kotoriba koja je održana u utorak 18. ožujka, bila je odluka o plaći i drugim pravima općinskog načelnika i njegovog zamjenika kada dužnost obnašaju profesionalno. Zbog čega se ta točka našla na dnevnom redu pojasnio je načelnik Ljubomir Grgec (SDP).

– Prema zakonu neposredno izabrani načelnici i njihovi zamjenici mogu se izjasniti na koji će način obnašati svoju dužnost. Mi smo podnijeli zahtjev za profesionalno obavljanje dužnosti, pa se prema zakonu treba donijeti takva odluka. Ona se ne donosi samo za nas, već i za one koji će u Općinu doći poslije našeg mandata. Odluka se prema zakonu mora donijeti, a naša je stvar dali ćemo je i kada aktivirati  – pojasnio je Grgec.

Ovom odlukom se određuje osnovica i koeficijent za obračun plaće . Plaću dužnosnika čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža – ukupno najviše 20 posto. Grgec je predložio da osnovica za obračun plaće iznosi 3 tisuće kuna, a da koeficijent za načelnika bude 3, a za zamjenika 2, rekavši da se nisu bahatili i da je prijedlog korektan.

Uz to, pripadaju im i druga prava iz radnog odnosa u skladu s općim propisima o radu, te propisima Općine, odnosno kolektivnog ugovora koji se primjenjuje na službenike i namještenike u Jedinstvenom upravnom odijelu Općine. Na takvu odluku ispred HDZ-a reagirao je Vijećnik Ivan Kos. Zanimalo ga je koliko će to mjesečno bruto koštati općinu. Zamjenik načelnika Roberto Ujlaki (SDP) rekao je da se radi o iznosu ccs 20 tisuća kuna.

– Vaše naknade do sada su iznosile mjesečno 12 500 kuna što smo predvidjeli u proračunu za ovu godinu. Donijeti odluku s takvim koeficijentima, iako je ona zakonska, u ovim vremenima nije prihvatljiva. Proračun je sve tanji. Što drugo reći nego da je ovaj prijedlog odluke politički nekorektan u trenutku kada nema novih investicija. Za nas iz HDZ-a to je neprihvatljivo. Treba napomenuti da će nakon prestanka mandata načelnik i zamjenik biti još 6 mjeseci na općinskoj plaći – komentirao je Kos te preložio amandman da se smanje koeficijenti.

Za načelnika da on iznosi 2 (neto plaća 5.138 kuna), a za zamjenika 1,1 (neto plaća 2.877 kuna). Upravo takav prijedlog dobio je većinu glasova (HDZ, nezavisni) i prihvaćen je u sklopu odluke. Međutim, zbog takve odluke, točnije predloženog amandmana mogle bi stradati plaće zaposlenicima JUO, prije svega pročelniku jer u zakonu jasno stoji da pročelnik ne može imati veću plaću od načelnika. Prema sadašnjoj računici neto plaća pročelnika je 5.912 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije