Dožupanica i čelnici Kotoribe o romskom naselju i staroj školi

Na poziv načelnika Općine Kotoriba Ljubomira Grgeca u srijedu 6. studenog u prvom radnom posjetu boravila je zamjenica župana Sandra Herman u pratnji Stjepana Baranašića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Međimurske županije.

Na sastanku je pokrenuto pitanje Roma u svezi legalizacije objekata u njihovom naselju, odnosno rješavanje problema objekta stare školske zgrade. Uz navedene, radnom dogovoru prisustvovali su Roberto Ujlaki, zamjenik općinskog načelnika i Damir Ignac, predsjednik tamošnje Udruge za bolje sutra. U sklopu stanovanja Roma u Kotoribi naglašeno je kako postoje tri kategorije stanovnika tj. tri kategorije građevina.

Prva sadržava one koje su za legalizaciju i dio su Prostornog plana Općine i one će biti legalizirane i kao takve nisu sporne, zatim one koje se  nalaze van toga naselja na industrijskom zemljištu koje je vlasništvo Općine. Za takve građevine je Županija zatražila od nadležnog ministarstva očitovanje radi daljnjeg postupanja. Prema njihovom odgovoru Županija će daljnji postupak dogovarati s Općinom.

Postoje i postoje kuće unutar same Kotoribe koje su Romi kupili, adaptirali  i sada bi htjeli dobiti sredstva za daljnju adaptaciju ili da im se uložena sredstva vrate. – Po tom pitanju smo mi kao Županija nemoćni, no mogu im pomoći različiti fondovi ili neki drugi projekti poput onog Kuće postaju domovi koji postoji od 2009. Godine i koji je još uvijek samo na papiru – rekla je Herman.

Nakon sastanka u zgradi Općine, obišli su objekt stare školske zgrade i romsko naselje u Kotoribi. Komentirajući situaciju zgrade stare škole dožupanica je naglasila da postoje dvije opcije. Jedna je on bude prenamijenjen za starački dom, a ona druga da se uredi za turističke potrebe i postane hostel. No, kako je rekla, Općina će o tome odlučiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije