Forum žena SDP-a MŽ: Žene na čelu osam općinskih organizacija

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurske županije održao je u ponedjeljak 4. studenog redovnu godišnju izvještajno-tematsku skupštinu. Tema skupštine bili su izbori u SDP-u kada su članovi birali predsjednike općinskih, gradskih i županijske organizacije SDP-a, a tijekom mjeseca studenog održavaju se stranačke konvencije na kojima se biraju potpredsjednici  i stranačka tijela.

Na izborima je, uz županijsku organizaciju i sve tri gradske organizacije, novog predsjednika dobilo i 10 općinskih organizacija, dok su na čelu 11 organizacija ostali stari predsjednici. Ocjenjujući rezultate izbora za predsjednike, sudionice skupštine složile su se  da su ovi izbori donijeli određenu generacijsku smjenu, novu snagu i nove ideje, što će, povezano s iskustvom starijih kolega i kolegica, rezultirati kvalitetnim promjenama u međimurskom SDP-u.

Ono što je osobito važno s aspekta rodne ravnopravnosti je to da su na čelo osam općinskih organizacija SDP-a izabrane su žene (Katarina Kolarić u Dekanovcu, Mihaela Martinčić u Donjoj Dubravi, Tatjana Ribić u Goričanu, Danica Glad u Maloj Subotici, Sanja Krištofić u Strahonincu, Petra Novinšćak u Svetom Martinu na Muri, Ruža Sermek u Šenkovcu i Biserka Tarandek u Vratišincu).

To je dvostruko veći broj u odnosu na prethodni mandat kada su žene bile predsjednice u tri općinske organizacije (Goričan, Mala Subotica i Vratišinec) i jednoj gradskoj (Mursko Središće). Očito je da su SDP-ovke spremne ravnopravno i jednako odgovorno raditi za javno dobro kao i njihovi muški kolege. Štoviše, rečeno je da bi politika bila časniji posao da u njoj ima više žena.

Nakon dinamične i argumentirane rasprave na temu stranačkih izbora, usvojeni su sljedeći zaključci:

– Unatoč pozitivnim trendovima, žene su još uvijek premalo zastupljene i u lokalnoj politici i u stranačkim tijelima SDP-a. Odgovornost za takvo stanje snosi stranka.

– Od vodstva međimurskog SDP-a traži se vođenje osmišljene kadrovske politike, kako bi se osigurali kvalitetni kadrovi za sve razine političke participacije. Na taj način utjecalo bi se i na povoljniju rodnu strukturu potencijalnih kandidata/kandidatkinja.

– Forum žena SDP-a Međimurske županije, kao interesni oblik organiziranja SDP-ovki, intenzivirati će aktivnosti na političkom osnaživanju članica, na podizanju njihovih kompetencija, te na stvaranju jednakih mogućnosti za masovnije uključivanje žena u svijet politike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije