Načelnica Slamek otišla u profesionalce, oporba nije zadovoljna

S priopćenjem za javnost javila se koalicija MDS-SDP-HNS-HSU. Oni su u Općinskom vijeću Općine Sveta Marija u oporbi, a u priopćenju navode kako se protive odluci vladajućih vezano uz novi prijedlog Pravilnika o stipendiranju redovitih studenata. Ističu da je najveća promjena bila u tome da pravo na stipendiju ne mogu ostvariti studenti prve godine studija.

Vijećnici spomenute koalicije bili su protiv ovog prijedloga jer su mišljenja da mogućnost za dobivanje stipendije mora biti pružena što većem broju studenata, pa tako i onih iz prve godine. Iako je ranije najavljivala tu mogućnost, općinska načelnica Đurđica Slamek izvijestila je vijećnike da svoju dužnost načelnice od 1. listopada obavlja profesionalno.

Oporbenjaci su još ranije upozoravali da će na taj način Općina Sveta Marija imati zaposlene četiri profesionalne osobe: uz načelnicu, tu su još pročelnica JUO, viša referentica i računovođa. Mišljenja su kako u ova teška vremena takve odluke nemaju nikakvog smisla te se pribojavaju da općinski proračun neće podnijeti tako velike izdatke za plaće.

Da je od 1. listopada profesionalna načelnica potvrdila nam je na naš upit Đurđica Slamek.   Ona ističe da plaće u proračunu ne premašuju dopušten iznos.

– Moja plaća kao profesionalne načelnice i mog zamjenika kao volontera ne premašuje puno iznos koji se izdvajao za načelnika Deana Hunjadija i njegovog zamjenika Željka Strbada u prethodnom mandatu jer su oboje bili volonteri te su i davanja na to ime veća, a zamjenik je dobivao gotovo dvostruki iznos nego sadašnji moj zamjenik što je i razumljivo jer ja radim profesionalno.

Što se tiče više referentice polovicu njezine plaće podmiruje HZZO, a polovicu Općina, a računovodstvena referentica ne radi puno radno vrijeme. Kao što sam već i prije navela nije mi u interesu imati veliku plaću već raditi u interesu Općine. Moja plaća je 4.935,00 kuna što je daleko manje od velike većine načelnika, a bila bi još manja da Zakon ne nalaže da načelnik mora imati veću plaću od pročelnika (kod nas je razlika nekoliko kuna).

Nadalje pokazalo se da volonter ne može adekvatno obavljati ovu funkciju, pogotovo ne u našoj općini gdje je viši referent u razdoblju kako sam načelnica (5 mjeseci) na bolovanju 2,5 mjeseca (opravdano), gdje je zaposlena nova pročelnica koja, iako savjesna i zainteresirana, ne može još određeno vrijeme adekvatno odrađivati sve poslove predviđene Pravilnikom o unutarnjem redu jer je potrebno vrijeme da se “pohvataju konci”.

Stoga obavljam funkciju načelnice i dio poslova u nadležnosti pročelnice. I zaista radim, na općini sam 8 sati dnevno, a da i ne govorim o svim dodatnim obvezama koje odrađujem u popodnevnim i večernjim satima. Meni nije teško otići do groblja, pogledati kako napreduju radovi na izgradnji Sportsko rekreacijskog parka za djecu i mlade, obići naselja i uočiti probleme…. i naravno iste pokušati riješiti koliko dopušta općinski proračun. Na raspolaganju sam žiteljima Općine na radnom mjestu i izvan njega – rekla je Slamek.

Izražava žaljenje što spomenuta koalicija koja u poziciji u proteklom mandatu nije poduzela adekvatne korake kako bi Općina na platnom spisku imala djelatnika manje već je ostavljeno sadašnjoj vlasti da rješava taj problem što joj još dodatno oduzima puno vremena, a Općini novaca.

– Nije u pitanju samo plaća jer problem je mnogo veći. Tu su i troškovi odvjetnika jer viša referentica Antonija Kenđel koju je zaposlio bivši načelnik tuži Općinu, odnosno bivšeg načelnika Dejana Hunjadija i mene Upravnom sudu u Zagrebu, prijavljuje Općinu Upravnoj inspekciji….

I sad oni dušebrižnički brinu po pitanju moje plaće, a nisu brinuli kad su mogli i trebali. Sigurna sam da ću svoju plaću opravdati, a žitelji Općine će na kraju o svemu imati završnu riječ – poručuje Slamek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije