Zašto Ministarstvo uprave traži očitovanje gradonačelnika Kovača?

Županijski odbor HDZ-a Međimurske županije putem priopćenja za javnost obavještava javnost da su zaprimili obavijest Ministarstva uprave od 27. lipnja kojom navedeno ministarstvo traži od gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača očitovanje o okolnostima koje su uvjetovali donošenje Odluke o poništenju izbora Ivice Kirina za predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad Čakovec.

Podsjećaju da je na konstituirajućoj sjednici Vijeća gradskog kotara zapad Čakovec, održanoj 19. lipnja 2013. Ivica Kirin većinom od pet vijećnika bio izabran za predsjednika tog vijeća na rok od četiri godine, da bi samo dva dana kasnije gradonačelnik Grada Čakovca svojom odlukom navedeni izbor poništio bez ikakvog (čak i nesuvislog) obrazloženja.

Istodobno s poništenjem na demokratski način provedenog izbora, SDP-ov gradonačelnik Kovač je sazvao novu konstituirajuću sjednicu i to već za isti dan samo s jednom točkom dnevnog reda – izbor predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad.

O navedenim činjenicama ŽOHDZ Međimurske županije je izvijestio javnost na konferenciji za novinare održanoj 26. lipnja kojom prilikom je rečeno kako je protiv odluke gradonačelnika upućen Ministarstvu uprave te Uredu državne uprave Međimurske županije zahtjev za ocjenu zakonitosti s prijedlogom da se ta odluka poništi ili obustavi od primjene.

Naime, stav HDZ-a o predmetnom slučaju jest taj da je gradonačelnik Kovač na najgrublji i flagrantan način povrijedio osnovno načelo demokratske prakse –  pravo na izbor. Tim više što je poništenje izbora Kirina za predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad Čakovec bilo provedeno bez ikakvog obrazloženja.

U tom smislu je intonirano i očitovanje nadležnog ministarstva:

“Ministarstvo smatra potrebnim ukazati da je bitan element svake odluke pored pravne osnove i izreke i obrazloženje iz kojeg je vidljiv razlog donošenja konkretne odluke. Ističe se da je obrazloženje sastavni element odluke, svrha kojeg je da se objasne razlozi zbog kojih je donijeta odluka navedena u izreci.

Dakle, potrebno je navesti iz kojih razloga je u predmetnom slučaju gradonačelnik donio spornu odluku, tj. na osnovu čega je ocijenjeno da je potrebno poništiti izbor predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad. Navedeno zahtijevaju razlozi pravne sigurnosti.”, piše u očitovanju koje potpisuje pomoćnik ministra Boris Milošević.

– Iako je sasvim jasno da je gradonačelnik Kovač u stilu diktatorskih apsolutista dokinuo u konkretnom slučaju pravo na demokratski izbor, nadamo se da takvo postupanje neće postati praksom i načinom njegova budućega rada.

U tom smislu apeliramo i na nadležno ministarstvo da što hitnije poništi gradonačelnikovu odluku i time u cilju pravne sigurnosti formalno utvrdi kako samovolja i argument sile nije demokratski standard za kojega su građanke i građani Grada Čakovca dali svoj glas na nedavno provedenim izborima – ističu u međimurskom HDZ-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije