širenje obrambenih linija

UKRAJINA SE UKOPAVA Zastrašujuće fotografije ukrajinskog “zida smrti” dugog 1000 km

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da kijevska vojska gradi više od 1000 kilometara dugu obrambenu liniju

Nakon sastanka s vojnim čelnicima Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je ukrajinski premijer Denis Šmihal izvijestio o “ritmu izgradnje novih obrambenih linija” koje će pokrivati otprilike 1000 kilometara preko tri obrambene linije, piše Index.hr.

Prema ukrajinskom čelniku, učvršćivanje obrambenih položaja Kijeva “ogromna je zadaća, ali tempo je sada dobar”. “Računam na pravovremeni završetak”, dodao je Zelenski.

Ukrajina radi na pregrupiranju i popunjavanju snaga nakon što je Rusija postigla svoju prvu veliku pobjedu na bojnom polju u nekoliko mjeseci, tjerajući kijevske snage iz Avdijivke prošlog mjeseca i gurajući istočnu liniju fronta nešto dalje u ukrajinski teritorij.

Šmihal je u siječnju objavio da je ukrajinska vlada potpisala dodatnih 455 milijuna dolara za “izgradnju inženjersko-tehničkih i fortifikacijskih struktura, odgovarajuće opreme i sustava neeksplozivnih barijera”. 

Ukrajina se ukopava

Britansko ministarstvo obrane (MoD) reklo je u obavještajnom izvješću u nedjelju da je Ukrajina “gotovo sigurno” ubrzala izgradnju svojih obrambenih položaja. “Mjere uključuju protutenkovske zmajeve zube i jarke, pješačke rovove, minska polja…”, objavili su britanski obavještajci.

“Vrlo je vjerojatno da će širenje obrambenih linija smanjiti sposobnost Rusije da napreduje ili iskoristi taktičke dobitke kao dio svojih tekućih ofenzivnih operacija”, dodalo je britansko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik ukrajinske istočne vojne skupine Tavrisk rekao je na nacionalnoj televiziji u petak da su se uvjeti oko Avdijivke “stabilizirali” i da je napredovanje Rusa zaustavljeno.

Wall Street Journal izvijestio je prošlog tjedna da Ukrajina radi na jačanju svojih obrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofenzive u proljeće, citirajući i zapadne i ukrajinske dužnosnike. Prema ukrajinskom zapovjedniku Maksimu Žorinu, kijevske trupe grade rovove i protutenkovske jarke kako bi odbile napade Rusije. Ostatak članka pročitajte na Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije