Rivnenska oblast novi je prijatelj Međimurske županije

Rivnenska oblast novi je prijatelj Međimurske županije

Od četvrtka do subote u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravilo je izaslanstvo iz ukrajinske Rivnenske oblasti. Naime, krajem prošle godine naše je izaslanstvo predvođeno zamjenikom župana Međimurske županije Matijom Posavcem boravilo u glavnom gradu oblasti, Rivnu, te je dogovorilo daljnje korake.

Već nekoliko mjeseci nakon tog inicijalnog posjeta, u Međimurje je došlo brojno izaslanstvo iz Ukrajine, predvođeno guvernerom Rivnenske oblasti Vasylom Bertashem. U trodnevnom posjetu obišli su Međimurske kulturne i prirodne znamenitosti, poduzeća i institucije te se uvjerili da je naša županija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj. Kruna posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o trgovinskoj, gospodarskoj, znanstvenoj i kulturnoj suradnji između naših dviju regija.

Kako je tom prilikom naglasio župan Međimurske županije Ivan Perhoč, naše dvije regije imaju mnogo dodirnih točaka, a potpisani sporazum omogućava da se suradnja produbi i intenzivira. Guverner Rivnenske oblasti Vasyl Bertash rekao je da su europske integracije strateški cilj Ukrajine te da povezivanje regija to može samo ubrzati. – Drago mi je što imamo mnogo prostora za suradnju, a posebno me raduje činjenica da smo stekli i nove prijatelje, rekao je Bertash.

Zanimljivo je i to da je uz guvernera i suradnike u Međimurje stiglo i jedanaesteročlano gospodarsko izaslanstvo. Oni su bili gosti Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec, u sklopu posjeta obišli su i nekoliko međimurskih tvrtki, a u prostorima HGK razgovarali su i s našim gospodarstvenicima.

Predsjednik HGK ŽK Čakovec Rajko Šarić i predsjednik Rivnenske trgovinske komore Mykola Yaroshchuk potpisali su Sporazum o suradnji, sklopljeno je i nekoliko poslova, tako da se slobodno može reći da je posjet bio više nego uspješan.

Inače, do potpisivanja Sporazuma došlo je na inicijativu ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj nj.e. Oleksandra Levchenka koji je našu županiju spojio s Rivnenskom oblasti. Ta ukrajinska regija ima oko milijun i 200 tisuća stanovnika, nalazi se u zapadnom dijelu zemlje, a gospodarski je dosta slična Međimurskoj županiji. Središte oblasti je grad Rivne koji ima oko 250 tisuća stanovnika.

Potpisani Sporazum omogućuje široku suradnju, a velike perspektive otvaraju nam se nakon našeg ulaska u Europsku uniju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije