“Radišne i marljive” Milanović i Čačić ne trebaju u izvršnoj vlasti

Međimuraca je iz dana u dan sve manje na visokim položajima, a trebalo je biti obrnuto. Prije izbora na predizbornim tribinama slušali su kako su radišni, marljivi, sposobni, kako su primjer i uzor svima drugima… Dragicu Zgrebec već se vidjelo na čelu Ministarstva poljoprivrede.

Izbori su prošli, Kukuriku koalicija je u III. izbornoj jedinici požnjela drugi najbolji rezultat u državi, no nakon dvije sjednice Milanovićeve vlade samo je jedan Međimurac izabran na visoku dužnost u nekom od ministarstava. I to nestranački čovjek – mr. sc. Matija Derk, mladi stručnjak za europske fondove, direktor lokalne razvojne agencije REDEA-e, postao je pomoćnik ministra za regionalni razvoj.

S druge strane, smjenjuje se HDZ-ov i HSLS-ov kadar. Razriješeni su Darko Horvat, ravnatelj Uprave za obrt, malo i srednje poduzetništvo u Ministarstvu gospodarstva, te Žarko Katić, ravnatelj uprave za vatrogastvo u MUP-u.

Među dijelom članova SDP-a i HNS-a sve je izraženije nezadovoljstvo kadroviranjem, tim više što je većina visokih mjesta već popunjena. Zašto nas ne žele u Zagrebu, pitaju se.

– Međimurje zbog svojih postignuća, posebno u gospodarstvu, zaslužuje svoje ljude u Zagrebu! Nisu nam sve te rezultate donijeli Mađari ili Slovenci, nego naši, domaći ljudi. U zakonodavnoj vlasti imamo šestero zastupnika, čime možemo biti zadovoljni, no u izvršnoj vlasti zasad je samo jedan Međimurac. I kad se pogleda cijela III. izborna jedinica, u kojoj su još i Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, vidimo da je u novu Vladu ušao samo Radimir Čačić iz Varaždina – kaže župan i šef međimurskog SDP-a Ivan Perhoč (SDP).

Na pitanje zašto je tako malo “sjevernjaka” u Zagrebu, kaže da su valjda premalo isticali svoje kandidate. Ovih dana trebao bi se održati sastanak predstavnika Međimurske i Varaždinske županije te gradova Čakovca i Varaždina s prvim potpredsjednikom Čačićem. Jedna od tema bit će i slaba zastupljenost sjevera Hrvatske u izvršnoj vlasti.

– Razgovarat ćemo najviše o našim zahtjevima i projektima, a u drugoj fazi uključit ćemo i Krapinsko-zagorsku županiju – najavljuje Perhoč. Nakon Derka, najviše šanse za pomoćničko mjesto, i to u Ministarstvu gospodarstva, ima Stjepan Koraj (SDP) iz Čakovca.

Popis za javna poduzeća

U igri je još i čakovečki dogradonačelnik Veselin Biševac (SDP), koji bi mogao u Ministarstvo znanosti ili pak u promet i veze. Od kadrova iz HNS-a spominje se Sandra Herman, koja bi trebala otići u Ministarstvo turizma.

– Poslali smo i popis s imenima ljudi koji bi mogli ući u javna poduzeća, ponajprije u Hrvatske ceste i Hrvatske vode – kaže Perhoč.

SDP-ove i HNS-ove međimurske uzdanice u izvršnoj vlast

Nestranački Matija Derk prvi je i zasad jedini Međimurac izabran za pomoćnika ministra. U Ministarstvu regionalnog razvoja bavi se strategijom.

Sandra Herman potvrdila je da je razgovarala o dužnosti u Ministarstvu turizma, no još ništa nije utvrđeno. Ravnateljica je osnovne škole u Pribislavcu.

Veselin Biševac, dipl. inženjer, zamjenik je gradonačelnika Čakovca. Prije toga bio je nastavnik u strukovnoj školi. U igri je za dva ministarstva.

Stjepan Koraj, diplomirani ekonomist iz Čakovca, trebao bi, najavljuje se, postati pomoćnik ministra za gospodarstvo. Direktor je u privatnoj tvrtki.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije