MDS: Od 10 zarađenih kuna, tek se 1 kuna vraća natrag u Međimurje!

MDS: Od 10 zarađenih kuna, tek se 1 kuna vraća natrag u Međimurje!

U subotu, 5. studenog u prostorijama NK Sloge u Čakovcu MDS je održao svoju tematsko-izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, predstavio Izborni program za izbore 2011. godine.

Ovaj put su naglasak u prezentaciji programa stavili na decentralizaciju i smanjenje moći centralne države, čemu MDS teži uz maksimu Međimurski penez v međimurski žep!

“Centralizam šteti razvoju zemalja nuštrb njihovih građana”


Ovo su riječi Klausa Klippa, glavnog tajnika Skupštine europskih regija, koje upozoravaju da je centralizam zapravo veliki, i to prvenstveno razvojni, problem pojedinih država. Na žalost, u države sa izraženom centralizacijom spada i Hrvatska.

Naime, prema istraživanju švicarskog Instituta za ekonomska istraživanja u Baselu – BAT, Hrvatska se u indexu decentraliziranosti nalazi na 20. mjestu, od 26.mjesta rang ljestvice. Susjedna država Hrvatske na toj rang-listi je Grčka. U Grčkoj centralna država kontrolira 92 % proračunskih sredstava, a u Hrvatskoj 90 %, očito je da danas postoje mnoge sličnosti u razvojnim teškoćama koje imaju i Grčka i Hrvatska.

Zašto naglašavamo ulogu decentralizacije u našem Izbornom programu? Pa upravo zato jer decentralizacija ima veliki utjecaj na gospodarski rast i razvoj,a to je upravo ono što Hrvatskoj nedostaje. Dosadašnja, prevelika uloga države tj. svekolika državna centralizacija, rezultirala je ponajviše poraznim ekonomskim pokazateljima,

ali i blokiranim političkim sustavom tj. pseudodemokracijom, neravnomjernim i nepravednim regionalnim razvojem i sveprisutnom korupcijskom hobotnicom, što rezultira nezadovoljstvom građana Republike Hrvatske. Nasuprot tome, glavni zaključak Studije outjecaju decentralizacije na gospodarstvo spomenutog Instituta nam govori da su Europske zemlje u kojima pojedinačne regije imaju veće ovlasti i odgovornosti u poreznoj, zakonodavnoj i obrazovnoj politici gospodarski naprednije od onih s centraliziranom upravom.

Od 10 kuna zarađenih u Međimurju, u međimurske proračune vraća se 1 kuna

U sadašnjem centraliziranom sustavu, male sredine, kao što je Međimurje ostaju bez potrebnih sredstava. Danas više sredstava odlazi iz Međimurja,nego se u njega vraća. OD 10 kuna zarađenih u Međimurju, u međimurske proračune vraća se 1 kuna! To treba promijeniti tako da većina sredstava koja se ostvaruju na nekom području, na tom području – općini, gradu,županiji i ostanu.

Zbog svega toga osnovno cilj MDS-a je da, decentralizacijom – smanjenjem moći centralne države i snaženjem moći naših općina. gradova i županija, a također i novim izbornim sustavom, pridonese tranziciji Republike Hrvatske iz visokocentralizirane države u decentraliziranu, a time i istinski demokratsku zajednicu”.

ZA da Međimurje zadrži status županije – regije

Također, jedan dio našeg programa govori o potrebi da Međimurje zadri status županije – regije.

“S obzirom da se sve češće otvaraju rasprave o novom teritorijalnom ustroju Hrvatske, pa i o novom regionalnom sustavu, stav je MDS-a da je od izuzetne važnosti da Međimurje zadrži postojeći status županije -regije tj. dosegnutu razinu političke autonomije. Međimurju ne smije biti uskračeno pravo na regionalnu samoupravu i pravo da bira svoje predstavničko tijelo, Skupštinu i svojeg župana.

Ukoliko bi Međimurje postalo dijelom neke veće regije, svi međimurski razvojni, kulturni i socijalni ciljevi bili bi teže ostvarivi, jer bi, kao najmanja županija u okruženju, imala i najmanji utjecaj na razvoj i raspodjelu sredstava neke šire regije”, zagovara u programu MDS-a Željko Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije