I onaj u Kotoribi: Mađarska će napokon otvoriti granične prijelaze

Mađarska će napokon, nakon gotovo šest mjeseci blokade, otvoriti granične prijelaze s Hrvatskom za putnički promet s Hrvatskom. Rezultat je to današnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarske, Vlahe Orepića i Sándora Pintéra u Budimpešti.

Na tri granična prijelaza – Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir – Mađarska je obustavila promet tim prijelazima još početkom imigrantske krize, krajem rujna i početkom listopada, i nije ga obnovila ni kad se migrantski val iz Hrvatske usmjerio prema Sloveniji. O blokadi prometa obaviještena je i Europska komisija, a hrvatska diplomacija, odnosno hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, bezuspješno je pokušavao riješiti problem.

Kako su Večernjem listu više puta potvrdili uz Mađarskih željeznica, blokada prometa bio je rezultat vladinih uredbi koje se donose za rok od 30 dana. U tim se uredbama kaže da je, “zbog sigurnosti u pograničnom sektoru zbog imigrantske krize, osobama, vozilima i teretu zabranjen prijelaz preko željezničkih graničnih prijelaza Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir”. Nakon tih 30 dana, mađarska vlada je donosila novu “privremenu” uredbu.

O zatvaranju prometa Mađari su obavijestili i Europsku komisiju, ali tek 25. studenoga, kazavši da je riječ o privremenoj mjeri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije