
Anica Naranđa (41) iz Preloga strukovna je nastavnica kuharstva u preloškoj Srednjoj školi, ali i svestrana sudionica društvenoga života, uključena u volontiranje i politički život
Predsjednica je Mjesnog odbora Prelog. Ističe kako je njezina najvažnija uloga, uz nastavničku, ipak ona obiteljska. Izrazito je posvećena kćerima, Mariji i Niki, kao i suprugu, fotografu Mariju Naranđi.
– Moja je majka, Danica Hižak, uz redovan posao krojačice bila i sokačica – mnogima je pomagala u pripremi za svatove koji su se nekada održavali u društvenim domovima. U djetinjstvu sam tako imala prilike iskusiti iz prve ruke kako to izgleda, a povremeno sam joj i pomagala – kaže Anica koja je već kao tinejdžerica pažnju usmjerila prema budućoj karijeri i završila školu u kojoj danas radi kao dio prve generacije tamošnjih kuhara.
– Iskustvo sam prikupljala u restoranima i hotelima. Rado kuham sva jela, a posebno volim dobar izazov. Doma kuham svakodnevno – kaže naša sugovornica koja s ljubavlju znanje prenosi mlađim generacijama.
Koliko to uspješno radi, svjedoči i činjenica da je krajem svibnja s grupom talentiranih učenika sudjelovala i na međunarodnom kulinarskom natjecanju u Turskoj.
– Tim Srednje škole Prelog osvojio je odlično četvrto mjesto u konkurenciji od 28 timova iz cijeloga svijeta, na što sam jako ponosna – ističe kuharica iz Preloga koja je nedavno završila i osposobljavanje iz menadžmenta odnosa s javnošću te menadžmenta političkog marketinga, što je dodatno proširilo njezina znanja u području komunikacije, vođenja i strateškog pozicioniranja.
– Posljednje su dvije godine bile vrlo izazovne i intenzivne, ali uz dobru volju i odlučnost pokazale su se ključnima za moj profesionalni rast – ističe Anica.

Lani je s kolegom iz Srednje škole Prelog, Krunoslavom Tilošancem, izdala i zanimljivi kuharski priručnik naslova „Osnove vještine kuhanja”, tiskan u nakladi Pučkog otvorenog učilišta Čakovec i Međimurske županije, prvi te vrste izdan na području Međimurja.
– Kao vanjska suradnica Pučkog otvorenog učilišta Čakovec radim s osobama iz ranjivih skupina, osobama u nepovoljnom položaju, ali i sa svim redovnim polaznicima uz edukacije, radionice i individualni pristup. Upravo u radu s tim ljudima došlo je do inicijative da obuhvatim svoja iskustva i znanja u priručniku koji bi mogao biti koristan svima koji se bave inkluzijom i radom u zajednici ili žele nešto pripremiti i naučiti, barem za sebe, naglašava gospođa Naranđa koja je edukacije za djecu provodila u čakovečkom i preloškom Didasku, a aktivna je i u Platformi za Društveni centar Čakovec s kojom surađuje na raznim programima i projektima usmjerenima na jačanje zajednice te kao koordinatorica na Taste Festu – Festivalu okusa koji će se treći put u Čakovcu na Trgu Republike održati drugoga vikenda u listopadu.
Ovoga puta s nama je odlučila podijeliti recept za punjeni mladi kalamper na posteljici od prženog luka i kiselog vrhnja, čija priprema naizgled djeluje komplicirano, no kada se isproba nekoliko puta, može poslužiti kao brzinski ručak.
MIRISI DOMA
Punjeni mladi kalamper na posteljici od prženog luka i kiselog vrhnja
NORMATIV ZA 4 OSOBE
SASTOJCI
– mljeveno svinjsko meso (60 %) 240 g
– mljeveno juneće meso (40 %) 160 g
– luk – veća glavica (oko 120 g)
– mrkva (oko 100 g)
– tikvica (oko 120 g)
– sol – po ukusu (1,5 žličica)
– papar
– žličica crvene mljevene paprike
– povrtni temeljac – oko 100 ml
– mladi krumpir (veći komadi za punjenje) – oko 800 g (računajte 2 – 3 veća po osobi)
– edamer sir (nariban) – oko 120 g
ZA POSLUŽIVANJE
– prženi luk – oko 40 g
– domaće kiselo vrhnje – oko 200 ml
– dimljena crvena paprika (za posipanje) – po želji
– tri rotkvice
POSTUPAK
Luk, mrkvu i tikvicu sitno nasjeckati i pirjati na malo ulja. Dodati mljeveno meso (svinjsko i juneće), začiniti, pirjati dok ne omekša i dobije lijepu boju. Dodati malo povrtnog temeljca i kuhati dok se tekućina ne reducira. Ohladiti.
Dobro oprati krumpir u kori, kuhati u vodi oko 30 minuta dok ne omekša, prepoloviti i izdubiti sredinu (sačuvati izdubljeni dio). Izdubljeni krumpir izgnječiti i umiješati u nadjev od mljevenog mesa.
U tepsiju staviti polovine izdubljenog krumpira te u svaku polovicu krumpira staviti nadjev, malo posoliti, popapriti i dodati vegetu po želji, doliti malo temeljca ili vode. Peći 15 do 20 min na 180 °C. Pred kraj pečenja posuti naribanim edamerom i zapeći do zlatne korice.
Na tanjur staviti posteljicu od prženog luka i kiselog vrhnja, složiti punjene krumpire, posuti dimljenom paprikom i dodati rotkvicu po želji.
Uz ovo jelo odlično odgovara sezonska miješana salata: rajčica, paprika, krastavac, luk i po želji feta sir te bučino ulje.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3666





