ČESTITAMO

OGRANAK MATICE HR U ČAKOVCU Potpredsjednik Krunoslav Mikulan dobitnik nagrade ‘Zrinski’

Održana je dodjela javnih priznanja istaknutim pojedincima Međimurske županije

Na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije, održanoj povodom Dana Međimurske županije u Metalskoj jezgri Čakovec u utorak, 30. travnja, na temelju odluka Odbora za dodjelu javnih priznanja istaknutim pojedincima, koji su svojim radom u raznim područjima djelovanja zadužili Međimurje, kao najviše županijsko priznanje podijeljena je Nagrada „Zrinski“.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Zrinski“ za područje kulture, s obrazloženjem posebnog doprinosa u promicanju kulturnih vrijednosti Međimurja kroz umjetnička ostvarenja na području književnosti, potpredsjednik je Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Krunoslav Mikulan.

Prijavljen kao kandidat na prijedlog predsjednika Ogranka, prof. Mikulan kroz duže se razdoblje svoga djelovanja istaknuo najprije znanstveno-istraživačkim i predavačkim radom, dok posljednjih godina pažnju javnosti zaokuplja svojim književnim ostvarenjima.

U tom kontekstu posebno se ističu romani za djecu „Zmaj ispod Staroga grada“ i „Škola u opasnosti“. Radnjom smještena u međimurski prostor, ova se književna djela temelje na starim međimurskim legendama, popularizirajući ih time među mlađom populacijom te im osiguravajući kontinuitet i čuvanje od zaborava.

Višestruko nagrađena prestižnim i domaćim nagradama i visokim priznanjima, prošle godine dobila su nastavak u romanu „Noć crnoga Sunca“ koji je, prepoznavši njegovu vrijednost, Ministarstvo kulture i medija uvrstilo na Popis A knjiga za obavezan otkup u narodnim knjižnicama.

Vrijedi istaknuti i ostala književna ostvarenja Krunoslava Mikulana, poput knjige „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva“, također omiljene među dječjim čitateljima, kao i ranija ostvarenja, poput „Oklade u Titanicu“.

Dodjelom Nagrade „Zrinski“ dr. sc. Krunoslav Mikulan još se jednom potvrdio kao stručnjak i književnik dokazano plodne bibliografije i drugih oblika znanstvenoga i javnog djelovanja, koje iskazuje i svojim angažmanom u Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije