AKTIVAN I U 83. GODINI

STJEPAN KRNJAK IZ DEKANOVCA Od polja do ateljea gdje izrađuje maske i zanimljive skulpture

Stjepana Krnjaka zatekli smo na polju u sadnji krumpira. Uz pomoć supruge Ane mahom ručno obrađuje sto klaftri zemlje tik uz obiteljsku kuću

Navikao je na rad kaže, pa rođen je na selu. Na obrađenoj zemljici biti će dosta povrća za obitelj, osim krumpira planira razne grahorice i zeleno povrće.

-Ništa mi nije teško raditi, pa imam tek 83 godine, govori nam veselo Stjepan. Inače zidar po struci otkriva nam i da se već dulje od dva desetljeća bavi kiparstvom i to posebnom granom te vrste umjetnosti.

-To je jedinstveni izum možda na svijetu, to nikad nitko nije radio, maske i skulpture od recikliranog papira. To su ustvari novine. Novina imam dosta jer sam tu štampu pratio, to je bilo više od tisuću kila pa sam se pitao kaj budem s tim. Onda sam došao na ideju kak da ih iskoristim, prisjeća se ovaj nadareni umjetnik. U njegovu su ateljeu smješteni jedan kraj drugog Mišo Kovač i Michael Jackson, ali i Franjo Tuđman i Slobodan Milošević i još na desetke portreta domaćih i svjetskih poznatih imena i lica.

-To mi je život, uživam u tome, uživam kad nekog mogu napraviti, nečiju skulpturu, portret, kad ga vidim u novinama i onda ga uspijem napraviti. Nebrem izdvojiti koja mi je skulptura ili maska omiljena, sve su mi omiljene. Volim portrete. Ali moram reći da me Milošević malo mučio, kako bi ga napravio mrkoga. Njega Vam je Stipe Mesić vozil na vojki. Pratim što je aktualno, pa je tako prije nekog vremena i Carla del Ponte vodila Saddama Husseina, objašnjava naš sugovornik. Vješt majstor, ali i umjetnik amater zavidnog umijeća osim što u maske pretvara poznata imena izrađuje i skulpture od raznih materijala. Dok za maske upotrebljava novinski papir, skulpture izrađuje od gipsa, gline čak i betona.

-Napravio sam pralju od betona. Bio je to rad po narudžbi, no na kraju je čovjek odustao. Pralja je naga jer je mislila da je nitko ne vidi kad pere rublje. To je zapravo stilizirana fontana. Sve što znam sam sam naučio. Nisam nikad ništa bacio samo sam popravljao. Znal sam ići mimo, upalim svijetlo i nešto mi ne izgleda dobro, pa sam to onda išao popraviti. Kak to napravim?To se ne može naučiti, to je talent, kak budete to naučili, kaže nam Stjepan. Njegove su maske bile na karnevalima diljem zemlje, ali inozemstva, baš kao i ostali njegovi radovi koji se nalaze od Njemačke, Engleske do Mađarske. Osim za modeliranje, Stjepan ima dara i za slikarstvo pa je oslikao svoj atelje u kojem uistinu možete „upoznati” sve svjetske face.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3600

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije