KAJ BUMO JELI

IVAN ŠPICAR IZ PUŠĆINA Svima znan kao vrsni kuhar, donosimo recept za Pijanu srnu

Umirovljenik Ivan Ivo Špicar iz Pušćina svima je znan kao vrsni kuhar. Od bograča do fiš-paprikaša, nema toga u čemu nije dobar. No ovaj puta okušao se u nečem novom i, naravno, opet pogodio

-Danas je na meniju pijana srna. Gulaš sam kuhao u tri litre vina, uopće nema vode. Tako nešto sam probao u Dalmaciji pa sam odlučio i sam pokušati, s našim štrigovskim vinom – ispričao nam je.


Asistirao mu je susjed i rođak Jurica Gašparlin koji ga zove “teček”. Kod Gašparlina je bila radna akcija, pa je ta tako teček za ekipu napravio pijanu srnu.

-Ovi meštri preveč pijeju pa bolje da vino potrošim na gulaš – šalio se gazda Ivo dovršavajući jelo.
No potom smo saznali kako nije riječ samo o srnetini. Bio je unutra i goveđi bočing te batci domaćeg kokota. Zanimljivo…


Uz to spravio je i puru, to jest palentu. Prvo ju je skuhao, a potom još i zapekao. Odlična kombinacija!
Pijana srna je zbog vina bila osjetno kiselkasta. No svima je prijalo takva, ne mora uvijek na meniju biti standardni gulaš. Naravno, nikoga to nije spriječilo da pridoda i rahli štrigovski gemištek.


Svojevremeno, kad smo Ivana Špicara pitali o fiš-paprikašu, priznao je da nikad nije uhvatio ribu. Tako smo ga sad pitali i je li ikad uhvatio srnu.

-Ni srnu nikad nisam uhvatio, jedino kokota! – odvratio je.


Uglavnom, kokota je počeo kuhati već dan ranije. Detaljan recept u ovom slučaju nije moguć, sve je to više-manje improvizacija. No riječ je o nekih dva kilograma srnetine, isto toliko bočinga te kokotovim “hamama”. Tu je i nekih 1,5 kilograma luka, svježa rajčica, jedna tuba koncentrata rajčice na ovu količinu, sol, biber i slavonska mljevena crvena paprika. Tko je ikad radio gulaš i paprikaš snaći će se i s ovim opisom … ionako se to radi po principu “kak ti ruka meče”.-A ovo vam je za desert! Franc budeš? Kaj nebi… – doviknuo je nakon jela gazda Špicar i stao rezati istarski pršut. Život je lijep.

SASTOJCI


(za radnu akciju)


1,5 kg luka


2 kg srnetine


2 kg bočinga


kokotove “hame”


svježa rajčica


koncentrat rajčice


sol, biber, crvena paprika

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3600

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije