MEĐIMURSKO POHORJE

SUPRUŽNICI JOSIP I IVANKA NOVAK Okrugli vrh ima svoje pohorje gdje stalno puše

- Ovdje kod nas uvijek puše vjetar pa ovaj dio Okruglog Vrha, gdje imamo vinograd i vinogradarsku kuću, zovu Pohorje - ispričali su nam Josip i Ivanka Novak iz Okruglog Vrha

Zatekli smo ih u vinogradarskim radovima. Gospodin Novak je prskao protiv korova, dok je gospođa počela s prvim vezanjem trsja.

– Tijekom ožujka kreće ozbiljnije vezanje trsja. Nije sila, jer ako se locen prerano napne prije potjera, pa može i pomrznuti – kazali su nam.

Na Pohorju obrađuju vinograd, a u vinogradarskoj kući uživaju. Žive pak u blizini, u centru Okruglog Vrha.

– Ova vinogradarska kuća je na mojoj djedovini. Tu je i stariji vinograd, od prije nekih 25 godina. Potom smo dokupili još zemlje i prije 15-ak godina zasadili još trsja. Inače, stalno moramo dosađivati. Lani smo dosadili sto trseva, a ove godine ćemo isto toliko. I nas napada zlatna žutica koje nije bilo nekad, a danas je katastrofa – priča nam gospođa Novak.

Njen suprug pak dodaje kako u vinogradu slijedi prskanje uljem za zaštitu trsa i protiv insekata.

Rijedak slučaj

Primjećujemo da kao mali vinogradari, s nekih osam stotina trseva, imaju zaštitne mreže protiv tuče, što i nije čest slučaj u međimurskim brijegovima.

– Kad smo zasadili vinograd četiri godine za redom je išla tuča. Stoga smo stavili mreže, koje su moj proizvod, ali od tada 20 godina nije bilo tuče! – smije se gospodin Novak, umirovljeni voditelj završnih građevinskih radova.
A u podrumu dozrijeva dobra mješavina sauvignona, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Sve je to za osobne potrebe, kad se društvo okupi u vinogradarskoj kući bude veselo. Na trijemu koči se natpis “Vinograd je moj grad”. I ta je kuća pretežno njegovih ruku djelo.

– Došel je u penziju pa je ne mel kaj delati! – šali se supruga. No potom ističe kako se ovdje ipak više radi nego li uživa. Vinogradarska kuća pak prvenstveno služi da imaju gdje sjesti, skuhati, jesti i odmoriti…

Ivanka Novak je, dakle, rođena Kruglajnčarka, a Josip Novak je podrijetlom iz obližnjeg Dragoslavec Brega; nije morao tražiti daleko.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3595

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije