OKRUGLI VRH

MORAMO RADITI AKO ŽELIMO PREŽIVJETI Dragica i Mladen Hižman imaju divnu vrtnu kućicu

Moramo raditi ako želimo preživjeti, priskrbiti hranu - kažu Mladen i Dragica Hižman

U samom centru Okruglog Vrha, ponad kapelice, nalazi se blaga padina. Njome dominira prekrasna vrtna kućica sva u cvijeću, ispod koje je vrt s plastenikom. Sunčanog 8. travnja, u ponedjeljak, tamo smo zatekli vlasnike Mladena i Dragicu Hižman.

-Živimo preko puta te kod kuće imamo još dva vrta. Krumpir, luk i grah su obavezni, a imamo i sve ostalo. U plasteniku je zelenjava cijele zime, a doma imamo čučike i zajčeke – ispričali su nam.


Gospođa Hižman toga je dana sijala špargu – mahune. Luk je već zasadila, “od količa do količa”. Njen suprug pak je baš otišao do kuće po neki alat. Vratio se i prvo kroz masku za varenje pogledao sunce. Zanimalo ga je vidi li se možda i kod nas pomrčina koja je toga dana bila vidljiva iznad Sjeverne Amerike. Nažalost, iz Okruglog Vrha nije se vidjela…

-gladi, dok penzioneri delaju država bude živjela. Moramo raditi, imati vrtove i priskrbiti hranu ako želimo preživjeti uz ovakve mirovine. A i ako ne budemo radili budemo “zatrdneli” – kažu.


Tvrda ilovača

Iako zemlja izgleda plodno, kažu kako baš i nije bajna. Naime, riječ je o ilovači.

Ilovača je teško tlo. Nakon kiše ne možeš dva tjedna na nju, a kad je suho strašno je tvrda. U Dunjkovcu imaju pijeska, a mi ovo… Treba ju dobro pognojiti – kažu. U imanje ulažu silan trud, vidi se to naročito na vrtnoj kućici. Ovdje se radi, a kad je prilika i uživa, pečenjari.


Gospodin Hižman je bio visoko-kvalificirani limar izolater, tehnički crtač i snimač. Posao ga je, kaže, vodio od Makedonije do Engleske.

Dugo sam radio u Njemačkoj, ali za zagrebačku firmu koja nam je plaćala minimum, tako da nemam njemačku penziju. Radio sam 40 godina, ali za naš mirovinski bi premalo bilo da radim i sedam godina poslije smrti – nije baš zadovoljan sustavom.


Supruga pak je zbog teške bolesti prerano završila u invalidskoj mirovini. Stoga ni ona, naravno, nema bajna primanja. Radila je u Čakovcu, u tiskari Zrinski.

-Oboje smo Kruglajnčari i tu nam je najljepše. Ne bi dali svoje Međimurje, nema tih para. Ne bavimo se politikom, ali vidimo da se Zlatka (Vinković, op.a.) bori za naše selo koliko stigne i popravlja ako je što ranije “sfušano”. Infrastrukturu imamo svu, osim kanalizacije. Rado bi imali veći dućan, ali svjesni smo da to ne može biti u malom selu – kažu supružnici Hižman.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3599

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije