kla prelog

SNAGA VOLJE Rok Pavčec, Slavko Slaviček i Antun Bermanec o svom apstinencijskom putu

Na nedavno održanom Danu otvorenih vrata Kluba liječenih alkoholičara u Prelogu imali smo prilike iz prve ruke čuti iskustva dugogodišnjih apstinenata, Roka Pavčeca, Slavka Slavičeka i Antuna Bermanca

Put od borbe s alkoholizmom pa sve do apstinencije nije lak, potrebno je mnogo volje, odlučnosti, ali i podrške da se uspije.

Podrška je upravo ono što pruža preloški klub, ali i drugi klubovi diljem Hrvatske već dugi niz godina. Naime, ovih se dana obilježavalo čak 60 godina djelovanja klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj.

Počeci preloškog kluba

Rok Pavčec svojom nas životnom pričom vraća u 1996. godinu, točnije na 4. studeni kada se, kako kaže, dogodio njegov preporod.

-Tada sam se javio u čakovečku bolnicu na liječenje i prestao piti. Ujedno sam i shvatio koliko imam pravih ‘prijatelja’. U krčmi su ti svi prijatelji, a kada treba pomoć, posjet, nije došao nijedan. Bio sam odsječen od svijeta, no postepeno su dolazili prijatelji iz kluba koji su me se sjetili i dolazili u posjet. -kaže nam na početku.

-Nakon liječenja u čakovečkoj bolnici htio sam nastaviti liječenje uz podršku kluba, no u Prelogu ga nije bilo. Postojali su u Čakovcu i u Murskom Središću, što mi je bilo daleko za putovanje budući da sam iz Čehovca, kaže nam Rok Pavčec i dodaje – Tada sam se obratio dr. Diani Uvodić Đurić, koja mi je bila obiteljska liječnica te je uz podršku doktorice Kiš klub i osnovan. U početku nas je bilo svega nekoliko, s vremenom je taj broj narastao.

-Klub mi je praktički zamijenio obitelj. Tada smo još bili mladi i puni entuzijazma i družili smo se s drugim liječenim alkoholičarima, čak i u Zagrebu. Znali smo organizirati večeri poezije, pa i sportske susrete. Sve je lakše prebroditi uz druženje, svi smo mi društvena bića. – nastavlja prvi predsjednik kluba.

Kako su godine prolazile, Rok Pavčec se i oženio. -Žena me nije upoznala kao alkoholičara, već kao apstinenta. Već na početku poznanstva sam joj sve ispričao i iskreno smo krenuli. – dodao je.

Na taj prvi korak, kada se mora sebi priznati da postoji problem s alkoholom se vrlo teško odlučiti. To prvo uoče najbliži, kolege i prijatelji, a od iznimne važnosti je da i oni, ili barem jedan član prisustvuje sastancima.

Rok Pavčec je doživio svoj sretan kraj, danas živi u Donjem Mihaljevcu, a u braku je od 2003. godine, ima i unuke koji žive u Njemačkoj. Kako i sam kaže, život mu je potpuno drugačiji i ispunjeniji.

Važno je napomenuti kako je i odnos prema zaposlenicima koji imaju problem s alkoholom u tvrtkama bio drugačiji nego danas. -Tvrtke su bile znatno osjetljivije prema osobama koje se bore s alkoholizmom. Nekada se jednom tjedno hodalo u Čakovec na predavanje, savjetovalište protiv alkohola. Cilj poslodavca je bio da se zaposleniku pomogne u prevladavanju teškoća i da ga se potom zadrži. – zaključio je.

Sve je lakše uz podršku obitelji

Nakon Roka Pavčeca, predsjednik Kluba bio je Preložanin Slavko Slaviček koji je tu dužnost obavljao 8 godina.

 – Sada sam već 13 godina apstinent. Godinu dana nisam konzumirao niti bombonjere s rumom da ne bih posustao. Nisam išao na utakmice, distancirao sam se od svih. No, kada čovjek stane na svoje noge i kada prođe neko vrijeme, mogao sam polako u društvo da mi ne smeta kada drugi piju. – kaže.

-Uz pomoć supruge, ili članova obitelji je puno lakše. Zato i oni moraju doći da ne bi bilo nekog predbacivanja, posebno u stanju kada je apstinent izuzetno ranjiv. Izuzetno je važno da dolaze zajedno pa da krenu ispočetka graditi svoj odnos. – dodaje.

Svi su dobrodošli

Sadašnji predsjednik Kluba je Antun Bermanec, Preložanin koji živi u Turčišću.

-Uskoro će biti dvije godine otkada apstiniram. Došao sam u klub zbog obitelji, ali i bolesti, što je bio dodatan poticaj. Svaki četvrtak sam tu. Dolazi nas koliko nas može, koliko si mogu uskladiti s poslom. – kazao nam je.

Pritom dodaje kako se članovi kluba okupljaju svakog četvrtka od 19 do 21 sat u centru Preloga te je svatko dobrodošao. Doktorica Diana Uvodić – Đurić također je prisutna svakog tjedna.

-Lijepo je kada imamo podršku kod kuće, u obitelji, no kada se dogodi da ona izostane, puno znači dolazak u klub i podrška članova i doktorice. Izazovno je kada društvo i okolina voli popiti, no to su se izazovi koje treba prevladati. – rekao nam je za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije