KLA PRELOG

DAN OTVORENIH VRATA Dr. Diana Uvodić Đurić: ‘Alkoholizam je bolest cijele obitelji i važna je podrška njenih članova’

Klub liječenih alkoholičara Prelog ima dugogodišnju tradiciju u pružanju podrške svima koji se bore protiv alkoholizma

-Ove godine se obilježava 60 godina djelovanja klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj i u sklopu organiziramo aktivnosti da klubovi dobiju na vidljivosti te da se promovira njihov rad. Dok je drugi razlog to što je 1. travnja Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma i dan Klubova liječenih alkoholičara, a također se ovih dana obilježava i Svjetski dan činjenja dobrih dijela. Tim povodom smo se odlučili uključiti i u tu akciju te je naš klub otvoriti svoja vrata kako bi mogli doći svi koji imaju problem s alkohom te im je potrebna pomoć i podrška. – rekla nam je terapeutkinja KLA Prelog Diana Uvodić-Đurić, dr. med. Uz članove prisutna je bila i Prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Prvi korak prema liječenju

-Učiniti prvi korak, potražiti pomoć nije lako. Kod liječenja alkoholizma najvažniji korak je uspjeti motivirati osobu, da prepozna problem. Često se događa da postojanje problema prvo prepozna obitelj, kolege s posla i društvo. Osoba koja ima problem s alkoholom duboko u sebi zna da se muči s time, ali do toga da to spozna i do toga da potraži pomoć je jedan put kojeg nije lako prijeći. – kaže nam doktorica.

– Kod alkoholizma liječenje je moguće jedino na način da se uspostavi potpuna apstinencija, osoba se mora odreći alkoholnih pića i to za cijeli život. Apstinencija je prvi korak bez koje kojeg ništa drugo nije moguće. – ističe.

Alkoholizam je bolest cijele obitelji

Ne smije se stati na prvom koraku, već se mora mijenjati i način života i komunikacije. Tu dolazi do izražaja važnost klubova jer pružaju podršku. -Važno je raditi na sebi, mijenjati obrasce ponašanja, odnose u obitelji. Svi problemi se stavljaju pod tepih i čeka se da se dogodi čudo, a to se neće dogoditi.- dodaje doktorica.

– Alkoholizam je bolest čitave obitelji i vrlo je važna podrška njenih članova. Također, da se na sastanke kluba dolazi s podržavajućim članom ukoliko ga ima, jer svi moraju mijenjati dotadašnji način komunikacije. Dok je alkoholizam prisutan u obitelji, tada prevladavaju i nekvalitetni načini komunikacije, a koriste se i krivi načini rješavanja problema. – kaže nam i dodaje kako tada više ne postoji dežurni krivac. Kada se alkoholizam iskorijeni iz obitelji, često odnosi postaju mnogo čvršći i kvalitetniji. Podvuče se crta i sve se gradi iz početka.

Podrška kluba je neprocjenjiva

Klub se sastaje svakog četvrtka na adresi Glavna 31 a u Međugeneracijskom centru u vremenu od 19 do 21 sat, a trenutno ima oko petnaestak aktivnih članova koji redovito dolaze.

-Karakteristika našeg kluba, ali i drugih klubova je to što je to veza za čitav život. Članovi njeguju i zadržavaju vezu s klubom, uvijek su prisutni. – kazala je doktorica. Na taj način više od 70 posto njih uspije ostvariti apstinenciju od godinu dana, a potom i višegodišnju.

Rok Pavčec, rodom iz Čehovca apstinent je od davne 1996. godine, a ujedno je i prvi predsjednik kluba.

-Klub je osnovan 1997. godine, tada sam bio apstinent godinu dana, liječio sam se jedno vrijeme u čakovečkoj bolnici, no u Prelogu nije bilo kluba. Postojali su u Čakovcu i u Murskom Središću. Kontaktirao sam doktoricu Dianu Uvodić Đurić i tada smo krenuli u osnivanje kluba u Prelogu. Uz potporu doktorice Uvodić Đurić i doktorice Kiš Klub je tada osnovan i počeo je s radom. U početku nas je bilo tek par, no s godinama nas je bilo sve više.- kaže nam dugogodišnji apstinent.

Preložanin Slavko Slaviček predsjednik kluba je bio 8 godina, a već 13 godina je apstinent. – Sve je u glavi, kaže nam. Ništa čovjeku neće pomoći ako si on sam ne posloži u glavi i odluči da će raskinuti s alkoholizmom.

Antun Bermanec, rođeni Preložanin koji živi u Turčišću je sadašnji predsjednik, prošle godine je preuzeo ulogu predsjednika kluba.

-Apstiniram dvije godine, radi obitelji, ali i radi bolesti što je sve bio dodatan poticaj.

Tjedni sastanci u klubu su stalna i neophodna podrška ovim hrabrim ljudima koji su odlučili promijeniti svoje loše životne navike i učiniti život ljepšim i kvalitetnijim sebi i svojoj obitelji. Složni su u jednom, a to je da sve lakše uz podršku kakvu dobivaju u klubu, ali i razmjenom međusobnih iskustava. Zajedno sa svim ostalim članovima klubova pozivaju sve koji se bore s alkoholizmom da slobodno dođu i učine prvi korak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije