KAJ BUMO JELI?

AKTIVNA DOMAĆICA LJUBICA KERHAČ IZ PODTURNA Najljepše mi je pripremati objed za obitelj, donosimo recept za Krpe

Mnogo, 40-ak godina, Ljubica Kerhač (64) iz Podturna članica je mjesnog kulturnog umjetničkog društva čijim se radom jako ponosi kao i tradicijom koju kao udruga čuvaju i šire diljem Međimurja i Hrvatske

U svojoj bilježnici čuva međimurske pjesme i novinske članke koje je u godinama aktivnosti skupila s KUD-om. Osim tradicionalnih plesova, pjesama i nošnji Ljubica se i u kuhinji najradije drži tradicije pa su se tako tijekom zimskog razdoblja, ove godine oko maškara, na meniju u njihovoj kući našle krpe, odnosno krpice, za koje je rekla da nema jednostavnijeg recepta te ga je i s nama rado podijelila.

Ljubica je od svekrve naučila sve što u kuhinji zna. – Kad sam došla tu za snahu, ona bi govorila tu stavi ovo, tu ono, tako mi je pokazivala malo po malo što treba pa sam i kuhati i peći naučila od nje. Pomagala sam što god je u poljoprivredi po vani se radilo, a onda i u kuhinji rado pripremala obroke, kazala je vrijedna Ljubica koja je od svekra preuzela vođenje ugostiteljskog objekta u kojemu je provela radni vijek dok se sa suprugom u mirovini nastavila baviti poljoprivredom.

– Domaće je i dalje tu sve kod nas. Hranimo pajceke, pa je kolinje, kak i treba biti, prije prave zime. Radimo čurke i sve što se od svinjetine pravi tako da mesa i mesnih prerađevina imamo iz vlastite proizvodnje cijele godine. Zimi ne hranimo pajceke, a po ljeti dvije ture piceki hranimo tako da i piletine ne nedostaje u škrinji. Sve je to za naše potrebe, ispričala je Ljubica. Sade i krumpir, siju razne grahorice te uzgajaju sve ostalo povrće. Od onoga što uzgoje Ljubica slaže i zimnice pa nam je ispričala kako joj u ovoj sezoni krastavci nisu baš uspjeli. – Ne znam, posušili su se, samo sam dobila 46 flaški, a lani 116 flašica, ispričala je ona skromno. Kvasila je i ciklu, papriš, unucima od voća koje imaju skuha kompote, a breskve, jabuke i kruške koje imaju dobro dođu i za kolače. Vani u kotlu kuha i pekmez od šljiva. – Vremena se uvijek nađe, uredim si kuću, počistim, pa kuham, to mi je lijepo, s osmijehom je ispričala naša sugovornica.

Majstorica u izradi starinskih kolača

-Kako ja rado pečem kolače tako obitelj i rado jede. Troje unučadi tu je s roditeljima u Podturnu, s nama, a dvije unuke su u Gardinovcu s obitelji. Svašta unučićima napečem, ako treba i palačinke u kasne sate, dok god si požele. Kolača ima tijekom blagdana, ali i svaki vikend bar nešto pripremim, naglašava Ljubica. Delicije iz njezine kuhinje često se nađu i na stolu društvenog doma ili nekog štanda prilikom kulturnih događanja, proštenja i drugih mjesnih manifestacija pa u njima uživaju mnogi.

Sve voli pripremati, po željama i potrebi. Nedavno je i za Noć muzeja koja se održavala u mjestu ispekla nekoliko starinskih vrsti kolača; krpice, zdiganu kukuruznu pogaču i klipiće. Njezine kolače svi posjetitelji su hvalili, a nestali su začas. Peče i torte za rođendane, a svaki dan priprema i ručak za obitelj koji je nezamisliv bez domaće juhe. – Nedjeljom naložim juhu, odem na misu i ona se polako kuha, a kad je neko pečenje, isto sve pripremim i stavim u kahlu pa suprug pripazi za to vrijeme dok sam na misi, objašnjava Ljubica koja je jesenas oduševila i na festivalu Bakini kolači održanom u Čakovcu.

Njezin raskošni Katin kolač je bio među favoritima, ali nije pobijedio.

– Kad sam bila kod sestre Kate u Mariboru ona je to narezala i ja sam odmah rekla kako mi mora dati recept, no na kraju sam na to pozabila i zvala sam ju kasnije da ga podijeli sa mnom. Međutim, rekla je da je to takva čitaba da joj je teško sve diktirati, dva biskvita, tri nadjeva… pa je recept ubrzo stigao poštom. Probala sam ga napraviti i odmah je uspio, ali puno to košta i veliki je posao pa ga ne radim često, a Bakini kolači je bila prigodna manifestacija da se dodatno potrudim i napravim ga. Bilo mi je drago vidjeti da je svima bio ukusan, a kome god nosim taj kolač, svatko pita za recept, ispričala je prisjetivši se kako se puno toga u kulinarstvu promijenilo kroz godine i danas je nezamislivo peći kolač s masti, a nekada je to bila uobičajena praksa jer margarina nije bilo, a ulje se jako štedjelo.

KRPE

SASTOJCI

50 dkg glatkog brašna
3 jaja
1 žličica bijelog vina
Prstohvat soli
Ulje za prženje
Šećer u prahu

PRIPREMA

U veliku posudu stavimo brašno, vino, jaja i sol. Miješamo te tako napravimo jednoličnu smjesu koju stavimo u vrećicu. Tako ostavimo pola sata da odstoji, a zatim odmoreno tijesto tanko razvaljamo. Narežemo na oblike kakve želimo, trokute, rombe ili trakice. Tijesto stavimo pržiti u vruće ulje, kad se napuhne, okrenemo na drugu stranu pa vadimo i cijedimo na papirnatim ubrusima. Gotove krpe, ili krpice kako ih Ljubica zove, posipamo šećerom u prahu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3592

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije