MJESTO ZA MIR I ODMOR

SVETI URBAN Zasluženi odmor: Pintarići na bregu

U obitelji Pintarić iz Pušćina Stanetinski breg u Svetom Urbanu je pojam za mir, odmor, razonodu, ali i marljiv rad u vinogradu. Imanje na kojem se nalaze klijet i vinograd davnih je dana kupio danas pokojni Franjo Pintarić

A mi smo ovih dana tamo zatekli njegovog sina, također Franju Pintarića, sa suprugom Olgom, snahom Nikolinom i unukom Hanom Pintarić. Nenajavljenog gosta, putujućeg novinara, primili su kao rođenog Pintarića…

-Sjednite s nama, tu je sjajan pogled. Idem još malo natočim u pelnicu! Olga di je mineralna? – krenuo je poduzetni gazda Franjo, sin pokojnog gazda Franje. Naradili su se toga dana u vinogradu te su podvečer sjeli i uživali.

Uz pogled s vrha brijega na susjedni slovenski Kog doznali smo tako i da je u mješavini graševina, rajnski rizling i žuti muškat. Šipona ima tek u tragovima, ne smatraju ga potrebnim, kažu kako on više služi za količinu. Muškat pak su nedavno zasadili, stotinjak trseva, on daje divnu aromu.

-Ima tu dosta posla, 1.200 trseva. Ali nama je to uživancija i razonoda, kaj se zidemo gore. I prije, dok smo radili, uvijek smo si našli vremena za gorice. Brinemo za njih, uklanjamo poneki zaraženi trs i dosađujemo mlade trseve. Nakon muškata, dalje ćemo dosađivati rajnski rizling – ispričali su nam.


Gazda nam je još pokazao vinski podrum u kojem je nekoliko drvenih bačvi i inoksica. Gemištarac je iz drvene bačve povukao dobrom starom metodom, “na šlauh”. Doznali smo tako i kako je on podrijetlom iz Nedelišća, a gospođa Olga je iz Robadja – sestra je svima znanog konobara Ivana Biberžnjaka – Bibe.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3593

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije