VINO I TURIZAM

INSPIRATIVNA PRIČA Ina Kerman iz Nedelišća posvetila se vinarstvu u spomen na oca Zvonka

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče

Ina Kerman živi na mjestu koje bi mnogi opisali kao raj na zemlji. I ne samo što živi na međimurskom brdu u Svetom Urbanu, s pogledom od milijun dolara, nego tu i radi.

Na padini podno kuće ima 4,6 hektara vinograda iz kojeg svake godine izlaze prvoklasna vina, cijenjena ne samo u Međimurju nego i u cijeloj Hrvatskoj, a za njih su zainteresirani i strani uvoznici.

No, Ina zasad ne razmišlja o izvozu jer nema dovoljno vina ni da pokrije domaće tržište, koliko je traženo. A biti uspješan vinar u regiji koja ima najviše trsova po površini u svijetu velika je stvar.

Vino i turizam

Vinom se dokazala pa energična Ina želi više. Preuredila je kuću, što vlastitim sredstvima, što sredstvima EU za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-ima, te iznad podruma i kušaonice opremila apartmane i sobe za turiste kojih je u Međimurju iz godine u godinu sve više.

– To smo i prije namjeravali, ali nikad nije bilo dovoljno novca da to izvedemo, iako se bavimo s još nekoliko djelatnosti, a jedna od njih je i sportski park. Ovo je bila sjajna prilika, bespovratno smo dobili 50.000 eura. Trebalo je to biti sasvim dovoljno, ali prvo je došla korona, pa rat u Ukrajini i cijene su odletjele u nebo – kaže.

Ipak, i u taj je novi posao utkala najveću strast, vino, pa svaka soba i apartman nose ime jedne od sorata koje uzgaja u vinogradu. Sobe se zovu Pinot sivi, Pušipel, Muškat žuti i Sauvignon, a apartman je Rajnski rizling. Prvi su gosti već bili i otišli, uz najavu da će se vratiti. Prema njezinoj će računici nova turistička djelatnost OPG-u Kerman donijeti 30 posto veće prihode, piše Jutarnji List.

Goste primaju od listopada i uglavnom su to dosad bili Dalmatinci i Slovenci. U ponudu je uključen i doručak, isključivo od namirnica s lokalnih OPG-ova, a goste u sobama dočekuje poklon kuće, boca vina čije ime soba nosi.

“Retreat”

Sve što Ina radi, trudi se raditi drugačije. Već su etikete njezinih vina drugačije, modernije od uobičajenih, svako vino ima svoju, jedinstvenu, etiketu.

Na sobama iz kojih se pruža nezaboravna vizura neće stati, piše Jutarnji List.

– Planiramo napraviti wellness zonu sa saunom i hidromasažnom kadom kako bismo gostima ponudili više sadržaja. Zasad sam zaposlena samo ja, ali zaposlit ću još jednu osobu koja će voditi brigu o prijavi i odjavi gostiju te održavanju objekta. Vjerujem da će obujam posla zahtijevati i dodatna zapošljavanja – kaže Ina Kerman.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije