MEĐIMURSKI FAŠNIK Manifestacija i ove godine opravdala postojanje

Međimurski fašnik u Čakovcu se uspješno organizira već 53 godine za redom. Turistička zajednica grada Čakovca osnovana je 8. veljače 1964. godine kada je osnovano Turističko društvo tadašnje općine Čakovec s namjerom organizacije Međimurskog fašnika i očuvanja tradicijske maske i tradicije maskiranja u Čakovcu i u Međimurju.

>>> Fotogalerija: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu
>>> Fotogalerija: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 2
>>> Fotogalerija: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 3

Svake godine možete vidjeti na koji način se Fašnik obilježavao u prošlim vremenima, te kako su se ljudi u Međimurju od davnina maskirali. Posebna pozornost pridaje se autohtonim međimurskim maskama. Već godinama njeguju tradicionalne fašničke običaje, te čuvaju tradiciju kako ne bi pala u zaborav.

– Iznimno smo ponosni na našu bogatu tradiciju koju svake godine predstavljamo građanima i posjetiteljima, te što je ova manifestacija prepoznata i širom granica države. Međimurski fašnik u Čakovcu i ove godine smo uspješno priveli kraju. Grad je preplavio zavidan broj građana i posjetitelja koji su došli podržati manifestaciju i uživati u fascinantnim kreacijama naših sudionika, pjesmi, plesu i veseloj i ludoj atmosferi.

Bio je pravi užitak vidjeti toliko nasmijanih i veselih lica koja su se pridružila fašničkom ludilu u našem gradu – konstatirala je sa zadovoljstvomBoška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Čakovca, koja je sa svojom suradničkom ekipom i ovu manifestaciju odradila vrhunski.

Grad Čakovec jedan je od 5 gradova osnivača Saveza karnevalskih gradova Hrvatske, a zahvaljujući njegovanju tradicije i njegovanju ‘Međimurskog fašnika’ grad je 1995. godine postao članom Europske karnevalske udruge FECC, a pokladna tradicija u Međimurju uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine u sklopu registra kulturnih dobara Republike Hrvatske kojeg donosi Ministarstvo kulture RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije