Grad Čakovec osigurao sredstva za 44 pomoćnika u svojim školama

‘Ovo je treća godina za redom kako Grad Čakovec preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobiva sredstva Europskog socijalnog fonda. Zaposlene su 44 osobe kao pomoćnici u nastavi, koji će pomagati 50-torici učenika čakovečkih osnovnih škola, a ukupna vrijednost projekta je 2.119.68000 kuna.’

Naglasio je to, među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, na početnoj konferenciji projekta “Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca III”, održanoj u utorak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Od navedenog iznosa bespovratna sredstva iznose 85 posto, odnosno 1.801.728,00 kuna, dok će ostatak biti osiguran u Proračunu Grada Čakovca.

“Želim naglasiti da je ovo samo dio nadstandarda koji se na području Grada Čakovca osigurava našim učenicima, a za cilj ima stvoriti im mogućnosti i uvjete za što bolje praćenje nastave”, istaknuo je Kovač te napomenuo da je određen dio pomoćnika osiguran i preko projekta udruga civilnog društva, a dio će Grad sufinancirati zajedno sa školama.

U konačnici to znači da će svako dijete koje ima valjano rješenje, dobiti pomoćnika u nastavi. Tome treba pribrojiti i pomoćnike u vrtićima za što godišnje izdvajamo preko 100 tisuća kuna, a gdje se 17 osoba brine za isto toliko djece.

Konferenciju je vodila direktorica Razvojne agencije ČAKR-a Damira Vresk, koja je rekla da je Grad Čakovec bio prijavitelj projekta, a partneri su navedene osnovne škole i Razvojna agencija Grada Čakovca – Čakra d.o.o. koja je zadužena za stručnu i kvalitetnu provedbu projekta. Osnovne su škole predložile učenike za koje su zatraženi pomoćnici, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kroz evaluaciju odredilo za koje se učenike prijavom projekta može zatražiti angažiranje pomoćnika.

Kroz ovaj projekt želi se riješiti problem nedostatka potpore učenicima s teškoćama u razvoju te osigurati ravnopravno sudjelovanje učenika s teškoćama s područja Grada Čakovca u odgojno-obrazovnom procesu u skladu s njihovim mogućnostima sa svrhom povećanja kvalitete njihovog života i stjecanja vještina za samostalni život u zajednici.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik, osvrnula se na prethodne godine provedbe ovog projekta, iskustva i nove spoznaje. Istaknula je i važnost te ulogu pomoćnika u nastavnom procesu.

Inače, prve godine Ministarstvo je preko Europskog socijalnog fonda u potpunosti financiralo pomagače, lani je udio MZOS bio 90 posto, dok je ove godine 85 posto. Razlog tomu je indeks razvijenosti, koji za Čakovec iznosi 102,52. Preko ovog projekta u školskoj godini 2016./2017. angažirano je 44 pomoćnika u nastavi za 50 učenika osnovnih škola.

U I. OŠ 9 pomoćnika za 12 učenika, II. OŠ 4 pomoćnika za 4 učenika, III. OŠ 4 pomoćnika za 4 učenika, COO 9 pomoćnika za 11 učenika, OŠ Ivanovec 5 pomoćnika za 6 učenika, OŠ Kuršanec 13 pomoćnika za 13 učenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije