Privremeno rješenje pronašli su u “izvozu” lampaša u Sloveniju

Za manje od minute s pedesettonske preše u sortirnici otpada u Totovcu silazi po jedna bala lampaša koji su do prije koji dan svjetlili na međimurskim grobljima, a sad su postali nerazgradiv otpad koji zadaje probleme komunalnim poduzećima.

U čakovečkom Čakomu računaju da će u samo dva tjedna nakon blagdana Svih svetih skupiti oko 50 tona lampaša, što je polovica cjelogodišnje količine! – Naše vozilo ide na groblja pokupiti lampaše odložene u kontejnerima od sedam kubika ili u vrećama, i dovozi ih ovamo u Totovec.

Izvade se onečišćenja i metalni dijelovi, a potom se prešaju i pakiraju u bale koje trenutno idu u Sloveniju, gdje ih jedna tvrtka preuzima, i to besplatno – pojašnjava Mario Hrešć, poslovođa u sortirnici. Čakom godišnje skupi između 100 i 110 tona lampaša koji se ubraja u skupinu nerazgradivog otpada.

PVC se ne smije spaljivati zbog klora, pa je obrada zahtjevna. Hrešć ističe da je hrvatska tvrtka koja je prijašnjih godina preuzimala lampaše, ostala bez dozvole, što je sve zakompliciralo. Privremeno rješenje pronašli su u “izvozu” u Sloveniju.

I dok Čakom lampaše trenutno vozi preko granice, u preloškom Pre-komu ih baliraju i skladište. I čekaju što s njima. U donjem Međimurju nagomila se oko 25 tona. Željko Krajačić, direktor tvtke iz Gline, koja je godinama preuzimala lampaše diljem Međimurja, kaže da mu u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je sjedište tvrtke, nisu dali dozvolu.

Inače, u Čakomu su uočili da količina lampaša posljednjih godina stagnira ili čak opada, a razlog je ekonomska kriza. Kupuje se ipak manje. – A i kvaliteta lampaša je lošija. Parafin je nekvalitetniji i izgori za dan do dva, a nekad je trajao tri do četiri dana – primijetio je M. Hrešć. Po njemu, najbolje su rješenje obične svijeće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije