RAZLIČITI STILOVI

ZGRADA SCHEIER Očekuje vas zanimljiva slikarska izložba slovenskog bračnog para

Ovog četvrtka, 9. svibnja u 17 sati u zgradi Scheier na redu je slikarska izložba slovenskog bračnog para

Marinka i Ivo As, bračni par iz Sladkog Vrha u Sloveniji, slikari su amateri koji svoje slobodno vrijeme ispunjavaju kistom, akrilnim bojama, snježno bijelim platnom, između kojeg se nađe i crno platno, na koje apliciraju komad svoje duše, svoju maštu i odnos prema životu.

Ivo As je kao mladi ministrant prve korake crtanja, slikanja i kiparstva učio kod franjevca patera Ota Teofila, kojemu je ujedno bio i prvi i jedini mentor. Naravno, usmjerio ga je više prema sakralnoj umjetnosti i svladavanju osnova kiparstva.

Pod njegovim vodstvom poduzeo je i restauraciju starih slika, oltara i drugih crkvenih umjetnina, posebice crkvenih orgulja i izradu vitraja. Iznad svega, izrada vitraja i dalje je njegova velika želja koju će kad tad ostvariti.

Otac i djed bili su glazbenici a Ivo je odrastajući i slušajući glazbene tonove, muziku je toliko zavolio da ga je to odvelo, na profesionalni glazbeni put gdje je još uvijek vrlo aktivan.

Ivo je vrlo nemiran duh, uvijek u pokretu i stvaranju pa se je ponovno aktivirao u likovnoj umjetnosti koju je zaradi glazbe stavio u drugi plan al istim eda sada traži drugačije puteve od onih koje je imao prije prekida sa slikanjem.

Ubrzo mu se na tom putu pridružila supruga Marinka dodajući dodatnu energiju sa svojim angažiranjem u slikanju kao i organizaciji događaja koji prate njihovu udrugu.

Marinka je počela slikati na staklu prije mnogo godina s fascinantnim izborom motiva i karakterističnim koloritom boja. Uz konzultaciju sa suprugom Ivanom nastavila je slikati na platnu, učila nove tehnike, svojim prepoznatljivim koloritom boja stvorila je svoj prepoznatljiv stil. Svaki trenutak koristi za opuštanje uz slikanje, jer tu su i posao, obiteljske obveze i pratnja supruga na njegovom glazbenom putu.

Ivo i Marinka As dijele studio-atelje., stvaraju svoje nove radove, i to u različitim tehnikama, kao što su akril, akvarel, pastel, sprej, enkaustika, ulje, slikanje na staklu i druge. Pri stvaranju se savjetuju, upozoravaju, jedan su drugom najbolji te najveći kritičari u pozitivnom smislu. Također, Ivo i Marinka As vrlo su aktivni općenito u umjetničkom smislu kao i u organizacijskom smislu.

– Likovni umjetnici Marinka i Ivo As kroz cijelo svoje stvaralačko razdoblje djeluju kao uigran tandem, kako u slikarstvu tako i u reprezentaciji, a zajednička im je karakteristika sklonost eksperimentiranju, kako u likovnim tehnikama, kao što je primjerice slikanje u enkaustici (vruč vosak s pigmentima), aqua-relliliakril, kao i u izboru raznih motiva, no najviše se razlikuju u osobnim stilovima, pričemu Marinka As više naginje asocijativnoj apstrakciji, a Ivo As figurativi, ali ne i cjelokupni opus, kako vidimo, oba su stilsko-motivskog usmjerenja.

– Istovremeno, kod oba slikara vidimo produbljeno razmišljanje o čovjeku, životinjama, biljkama, zemlji i svemiru, odnosno o stvaranju općenito, koje doživljavaju kao misterij kontinuiranog cikličkog obnavljanja života i smrti. ,potonje ne postoji u apsolutno msmislu, jer energija ili očuvanje duše u najrazličitijim oblicima, što je vidljivo u većini njihovih radova. Iznenađuje i bogata likovno umjetnička produktivnost obaju supružnika, čiji je slikarski opus iznimno raznolik i brojan, istaknuo je Mario Berdič Codella, lik. kritičar – recenzent

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije