V. Topolnjak: Pitka voda najveće je podzemno bogatstvo Međimurja

Od 15. lipnja 2013. godine na mjesto direktora Međimurskih voda imenovan je Vladimir Topolnjak dipl. ing. Ova tvrtka je u 2013. godini ostvarila ukupne prihode od 48.416.221 kuna što je za 3,5 % više u odnosu na 2012. godinu.

Rashodi su bili niži u odnosu na ukupne prihode i iznosili su 48.223.690, pa je na kraju nakon oporezivanja ostvarena dobit u  iznosu od 47.910 kuna. U razvoj vodoopskrbe je u 2013. godini uloženo 6,6, a u razvoj javne odvodnje 36,2 milijuna kuna. O kvaliteti vode, realiziranim projektima i planovima razgovarali smo s direktorom Vladimirom Topolnjakom.

U godini kada ste preuzeli mjesto direktora Međimurske vode su dobro poslovale. Koji je razlog boljeg financijskog rezultata?

– Ukratko ću reći da su troškovi radne zajednice smanjeni, sustavno se radilo na naplati potraživanja te je našom opremom izvršeno je više usluga (strojno čišćenje sustava odvodnje, TV inspekcijsko snimanje sustava odvodnje…). Sve to je rezultiralo takvim poslovanjem.

Lani je puno uloženo u razvoj vodoopskrbe i javne odvodnje. Koji su to značajni projekti koje treba spomenuti?

– Za završetak vodoopskrbnih građevina i cjevovoda vodoopskrbe uloženo je 1,7 milijuna kn, najznačajniji su vodospremnici Železna Gora i Dragoslavec, magistralni vodovod Prelog – Hodošan – I.c faza. Za nadzorno-upravljački sustav vodoopskrbe (I.faza), uloženo je 2,8 milijuna kn. Značajniji cjevovodi vodoopskrbe su magistralni vodovod Prekopa-Donji Koncovčak, I.dio, rekonstrukcija Železna Gora – Urban (kod PS Urban). Na području JLS izgrađene su sekundarne vodovodne mreže za 600 tisuća kn.

Najznačajniji radovi javne odvodnje su završetak radova na kanalizaciji Dunjkovec i Pretetinec, završetak UZP-a i kanalizacije Donji Kraljevec, završetak UZP-a Podturen, nastavak kanalizacije Pribislavec III. faza, izgradnja kanalizacije Mali Mihaljevec, izgradnja kolektora III i kanalizacije jugozapadni dio u Prelogu, izgradnja kanalizacije Slemenice i Žiškovec, izgradnja kanalizacije Knezovec, nastavak izgradnje kanalizacije Kotoriba, nastavak izgradnje kanalizacije Podturen, izrada projektne dokumentacije aglomeracije Čakovec i imovinsko-pravni poslovi, UZP-a Sveti Martin na Muri, Prelog- jugoistočno područje, Goričan, Štefanec, UZP Donja Dubrava, Belica i Čehovec.

Europska Unija prepoznaje projekte zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa

Tvrtka kojoj ste Vi na čelu prepoznala je načine kako se može doći do bespovratnih sredstava iz EU fondova. Koje je projekte prepoznala Europska unija?

– Europska Unija prepoznaje projekte zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa kao iznimno vrijedne i prioritetne projekte. U tom smislu naša nastojanja da što je više moguće smanjimo i spriječimo negativan utjecaj otpadnih voda iz svih dijelova Međimurja na  podzemne vode i našu vodu koju pijemo, prepoznata su i od strane EU te nam se u tom smislu ciljevi podudaraju.

Odobreno nam je sufinanciranje iz EU fondova za većinu od kandidiranih projekata od samih početaka mogućnosti apliciranja projekata na tzv. pretpristupne fondove Europske unije, a i sada kada smo punopravna članica Europske unije kroz Strukturne i Kohezijski fond.

U pretpristupnom razdoblju iz EU fondova provodili smo tako projekte izrade projektne dokumentacije za izgradnju sustava kanalizacije i pročistača otpadnih voda u općinama Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Vidovec, Sveta Marija, gradu Prelogu, općini Goričan, općini Nedelišće i općini Podturen. U Općini Podturen izgrađen je vrijedan pročistač otpadnih voda, a u gradu Prelogu dio sustava kanalizacije.

U tom pretpristupnom razdoblju, provodili smo projekte u ukupnoj vrijednosti od oko 6 milijuna eura, dok su danas, kada nam je dostupan Kohezijski fond za kapitalne projekte zaštite okoliša, ta sredstva puno izdašnija, te samo jedan projekt sufinanciran iz Kohezijskog fonda koji trenutno provodimo  iznosi oko 36,8 milijuna eura za aglomeraciju Čakovec.

U tijeku je izrada aplikacija za sustave aglomeracije Donja Dubrava i aglomeracije Mursko Središće, kao slijedeći kapitalni investicijski najveći projekti za koje očekujemo odobrenje EU sredstava. Za sve druge aglomeracije se priprema dokumentacija, a održane aglomeracije gotovo su već spremne pa ukoliko u Hrvatskoj neće biti spremnih najvećih aglomeracija, mi ćemo  i ranije kandidirati  naše aglomeracije, jer u pravilu prvo su rokovi za realizaciju većih pa do najmanjih.

Koje se kapitalne investicije planiraju realizirati u ovoj godini?

– Na vodoopskrbnom sustavu Međimurja ove godine završavaju radovi na I. fazi nadzorno – upravljačkog sustava (1.000.000,00 kn) i vodospremi Železna Gora (700.000,00 kn). Iz sredstava naknade za razvoj na uslužnom području ove se godine planira izvesti radove na izgradnji magistralnog vodovoda u Gospodarskoj zoni Istok – sjeverni dio u Čakovcu (530.000,00 kn), magistralnog vodovoda kod Gimnazije u Čakovcu (150.000,00 kn), rekonstrukciji magistralnog vodovoda Prekopa – Donji Koncovčak (1.000.000,00 kn) i rekonstrukciji magistralnog vodovoda Pribislavec – Belica (590.000,00 kn).

Iz sredstava amortizacije izvode se i planiraju radovi na rekonstrukcijama vodovodnih mreža u Čakovcu, Šenkovcu, Nedelišću, Dragoslavcu i Općini Štrigova, u iznosu od 1,6 milijuna kn. Najveći  projekti javne odvodnje planiraju se započeti u aglomeraciji Novo Selo na Dravi i  aglomeraciji Čakovec. Za aglomeraciju Novo Selo na Dravi natječaji za konzultante i stručni nadzor su završeni. Za izvođača odvodnog sustava natječaj je pri kraju i sigurno je da će ga graditi zajednica ponuditelja s našeg područja.

Sami radovi na cjevovodima u Kuršancu, Totovcu, Šandorovcu i Novom Selu na Dravi započet će u rujnu 2014. godine. Otvaranje ponuda za pripadajući pročistač bit će 30. srpnja 2014. godine. Planirana vrijednost projekta aglomeracije je 8 milijuna eura. Aglomeracija Čakovec provodi se kroz pet grupa nadmetanja: stručni nadzor, projektiranje i nadogradnja UPOV-a Čakovec, izgradnja građevina sustava odvodnje – na području Grada Čakovca, Općine Nedelišće, Općine Šenkovec  i Općine Sv. Juraj na Bregu, rekonstrukcija i sanacija građevina sustava odvodnje – na području Grada Čakovca i Općine Šenkovec i nabava specijalnog vozila za čišćenje kanalizacije.

Svi natječaji će biti dovršeni do rujna 2014. godine. Planirana vrijednost projekta je 36,8 mil. eura, a isti spada u jedan od najvećih komunalnih projekata u Hrvatskoj. Očekivani početak radova na aglomeraciji Čakovec je kraj 2014.godine, odnosno početak 2015. godine. Očekuje se i nastavak radova na već započetim investicijama sustava odvodnje, financiranih sredstvima Hrvatskih voda i lokalne samouprave u naseljima Podturen, Pribislavec, Mali Mihaljevec, Kotoriba, Slemenice, Žiškovec.

Prema najavi od strane Hrvatskih voda o mogućnosti financiranja još preostalih radova očekuje se odluka sredinom ove godine. Na izgradnji i rekonstrukcijama infrastrukture izvode se i radovi u određenim ulicama sukladno sklopljenim Sporazumima s JLS (Šenkovec, Čakovec).

Sigurnost i kvaliteta vodoopskrbe stalno se povećava

Međimurje obiluje izvorima pitke vode. Koja je kvaliteta vode koju pijemo?

– Vodocrpilišta Nedelišće i Prelog zahvaćaju podzemne vode visoke kvalitete koja se upušta u distribucijski sustav bez prerade. Vrši se samo zakonom propisana preventivna dezinfekcija klorom uz korištenje najmodernije tehnologije. Kvaliteta vode u potpunosti zadovoljava važeći Pravilnik. Vlastiti laboratorij Međimurskih voda svakodnevno vrši kontrolu kvalitete vode na crpilištima, vodospremnicima i mreži.

Nadzor vrši Sanitarna inspekcija prema svojim programima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo  četiri puta godišnje na crpilištima vrši velike analize koje sadrže ukupno oko 150 parametara kvalitete vode. Međimurske vode prate i kvalitetu vode na granici II. i III. vodozaštitne zone, što znači da imamo uvid u kvalitetu vode koja će doći do vodocrpilišta za cca 50 dana. Moram napomenuti da su zdenci i oprema na vodocrpilištima spremni  isporučivati i daleko veće količine vode od one koju trenutno isporučujemo, te da potrošači vode u Međimurju nikada nisu bili u sistemu redukcije.

Sigurnost i kvaliteta vodoopskrbe stalno se povećava gradnjom vodospremnika, hidrostanica, nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe, zamjenom opreme… Dežurna služba vodoopskrbe na raspolaganju je potrošačima vode 24 sata. Možemo reći da je pitka voda najveće podzemno prirodno bogatstvo Međimurja.

Međimurci su šparavni što se potrošnje vode tiče

Koliko troše vode Međimurci?

– Prosječna potrošnja vode je 100 litara po stanovniku na dan, dok je hrvatski prosjek 140 litara, a u Europi 200-300 litara. Iz toga se zaključuje da Međimurci optimalno troše vode i da su na neki način šparavni, te Međimurske vode u svojim planovi ne predviđaju povećanje ukupne količine prodane vode.

Čak stanovništvo potroši oko 80 posto  prodane vode, a gospodarski i ustanove ostatak. Negdje pred 20 godina taj je omjer bio negdje pola-pola. Ukupna količina prodane vode na godišnjoj razini iznosi oko 4,6 milijuna m3 i na istoj je razini već gotovo 15-tak godina.

Uredbom o uslužnim područjima Vlade RH od 2. svibnja 2014.godine, Međimurje je uspostavljeno u Uslužno područje 1. koje obuhvaća sve gradove i općine u Međimurskoj županiji. Što Međimurske vode dobivaju ovom uredbom?

– Međimurje i u budućnosti ostaje distributivno područje kakvo je i sada, dok svi drugi sustavi  doživljavaju promjene i okrupnjavanje. Ukupno se predviđa 20 Uslužnih područja u Hrvatskoj. Namjera stvaranja malog broja uslužnih područja u Hrvatskoj je ideja stručnih tvrtki koje se mogu nositi i sa Europskim projektima i koje mogu optimalno i dugoročno gospodariti sustavima vodoopskrbe i odvodnje. Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede ističu zadovoljstvo na realiziranim projektima i onima u pripremi s  Međimurskim vodama.

Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja, hoće li Međimurske vode u skoroj budućnosti povećati cijene?

– Postojeća cijena vodnih usluga Međimurskih voda (vodoopskrba, odvodnja, pročišćavanje) važeća je od 1. svibnja 2011.godine. U međuvremenu su izvršene velike investicije odvodnje i pročišćavanja koje imaju direktni utjecaj na povećanje troškova poslovanja, prije svega amortizacija, električna energija, kemikalije, osiguranje, određeno zapošljavanje i oprema i sl. U prošloj godini planirano povećanje cijene odvodnje i pročišćavanja nije se dogodilo jer smo iskoristili sve unutarnje rezerve.

Rezultati poslovanja prvih šest mjeseci ove godine ukazuju da je potrebno povećati cijenu usluga odvodnje i pročišćavanja. Kada pripremimo prijedlog o tome će donijeti odluku naši vlasnici i konačnu suglasnost u proceduri Vijeće za vodne usluge Republike Hrvatske. Pri izračunima cijene vodnih usluga Društvo je obavezno pridržavati se Uredbe o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva.

U Uredbi stoji da cijena vodnih usluga mora osigurati povrat troškova zahvaćanja vode, pogona i održavanja komunalnih građevina, te isporuku vodnih usluga. Optimalno je da Međimurske vode pozitivno posluju uz minimalnu dobit, kako je bilo i svih ovih godina.

Za dužnike postoji mogućnost nagodbe i otplate dugovanja

Koliko danas košta priključak na vodovodnu, odnosno kanalizacijsku mrežu. To je dosta pojeftinilo?

– Potrošač plaća isključivo stvarne troškove izvođenja priključka i to uz popust za jednokratno plaćanje, te uz mogućnost plaćanja na odgodu. Ukidanjem naknade za priključenje priključak je daleko pristupačniji za svakog novog korisnika, ali je time smanjena financijska mogućnosti JLS (gradova i općina) koje su tim novcem sufinancirali daljnji razvoj infrastrukture.

Imate li puno dužnika? Iskapčate li neplatiše?

– Ukupna naplata potraživanja je 85%, od čega naplata za potrošnju vode od gospodarstva iznosi 81%, a od domaćinstava 91%. Mjere opomena, ovrha i isključivanje neplatiša dio su svakodnevnih poslova kako bismo zadržali relativno visoki nivo naplate potraživanja i omogućili funkcioniranje tvrtke.

Imamo razumijevanja za one koji su došli u financijske poteškoće, pa se pravovremenim pisanim nagodbama omogućava obročna otplata dugovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije