S tri crpne stanice i 12 kilometara cijevi protiv suše

Iako sustav za navodnjavanje u Kuršancu, vrijedan 26 milijuna kuna, još nije u potpunosti zaživio jer je interes za priključenje slab, u Međimurju priprema se još jedan, po cijeni trostruko veći projekt natapanja područa koje obuhvaća grad Prelog te općine Donji Kraljevec i Goričan.

Tvrtka Elektroprojekt iz Zagreba izradila je idejni projekt navodnjavanja s tri crpne stanice u blizini ta tri naselja i preko 12 kilometara cjevovoda. Prema idejnom projektu, cijeli sustav navodnjavanja sastojao bi se od tri odvojena podustava, a zajednički će im biti izvor vode koja će se cijevima dovlačiti iz akumulacijskog jezera HE Dubrava.

Takvo je rješenje između devet ponuđenih ocijenjeno najisplativijim. Na području Preloga pod navodnjavanjem bi trebalo biti oko 400 hektara zemljišta južno od pruge, a crpna stanica sagradila bi se sjeverno uz cestu Prelog – Donji Kraljevec. Općina Donji Kraljevec navodnjavat će 925 hektara sjeverno od pruge i zapadno od susjednog Goričana, na čijem će području navodnjavanjem biti obuhvaćeno 400 hektara površina.

Za idejni projekt i studiju izdvojeno je nešto više od dva milijuna kuna, a sljedeći korak bit će izrada glavnih projekata koji će stajati dodatnih devet milijuna kuna. Radovi bi, pođe li sve kako je zacrtano, trebali početi ove godine, kako je to još prošle godine najavio direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

Provedena je anketa o zainteresiranosti za uključenje na sustav. U Međimurskoj županiji tvrde da je takvih dovoljno za isplativost investicije koja bi, prema nekim procjenama, stajala oko 90 milijuna kuna. Problem je što je na tom području velik postotak zemljišta prekriven poljoprivrednim kulturama poput kukuruza, kojeg se ne isplati navodnjavati.

Sustav bi najbolje rezultate pokazao u proizvodnji voća i povrća. Na tom području čakovečka tvrtka Agromeđimurje ima velike voćnjake, no velik je broj malih parcela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije