D. Sabolić: ‘Plaće u Međimurju više nisu najniže, drugi imaju još manji prosjek’

Iako je Gospodarsko – socijalno vijeće savjetodavno tijelo, nova 83. sjednica donijela je niz konkretnih rješenja i potakla teme za raspravu. Jedna od ključnih točaka sjednice, baš kao i nedavno održane sjednice Skupštine Međimurske županije, bila je dana informacija o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2015. godini.

Kako je objasnio Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije statistika koja itekako veseli je zabilježen rast zaposlenosti od 4%, dakle 25.316 ukupno zaposlenih osoba u Međimurju naspram prethodne godine.

Upravo smo u 2015. zabilježili najmanji broj nezaposlenih ikada, dok je ta brojka tijekom 2016. godine još i manja, što dobiva na značaju posebice ako gledamo i spomenuti rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenih je oko 4500, dok je sredinom 2013. iznosila 8300 nezaposlenih u našem Zavodu s kojim u suradnji radimo i da se ova rekordna brojka dalje smanjuje.

Zabilježeno je i povećanje prosjeka plaće na 4085 kuna, nakon što je u 2014. bio 3922. Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iznijela je najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama kada su nezaposlenost, ali i zaposlenost u pitanju.

– Rujan smo završili s 4370 nezaposlenih osoba u našoj evidenciji, apsolutno najmanje od osnivanja našeg Područnog ureda Čakovec, a pomak je evidentan i u rastu zaposlenosti, dodala je. Zaključak temi dao je predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić, koji je naglasio kako su glavna tema svakog sastanka i okupljanja plaće, kako Međimurske županije tako i GSV-a, te se rade dodatni napori da se taj segment regulira.

Kako napominje, važno je i promijeniti percepciju kako su u Međimurju najniže plaće, jer čak sedam županija ima prosjek plaća niži od nas, s time da to uključuje i susjednu Varaždinsku, zatim Bjelovarsko – bilogorsku, Virovitičko – podravsku i druge. “Vidimo prema podacima, prosjek smanjuju građevinarstvo i ugostiteljstvo, pa trgovina.

Premašili smo magičnu granicu od 4000 kuna prosječne neto plaće, dok je drugi cilj porast na 5000″, naglasio je Sabolić i dodao kako smo po padu nezaposlenosti jedna od najuspješnijih županija, no i kako je to još jedan od indikatora da nas problemi još očekuju, jer je dio nezaposlenih resorbirao realni sektor dok je dio radno sposobnog stanovništva posao potražio u zemljama Europske unije.

Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurske županije rekao kako se intenzivno radi na edukaciji i radu s mladima kako bi zadržali sposobnu radnu snagu, Elizabeta Bel ispred sindikata dala je prijedlog za smanjenje poreznog opterećenja, dok Sabolić figurativno zaključio kako bi mladima trebalo platiti kartu za put, neka vide kako se živi u Europi, uvjeren kako bi se većina vratila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije