Hrvatska Sloveniji uručila diplomatsku notu zbog žice na granici

Veleposlanstvu Slovenije u Hrvatskoj uručili smodiplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zaprečivanja prijelaznih točaka Trnovec – Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec – Godeninci (Kocijan), posebnih mjesta za prelazak granice stanovnika pograničnog područja utvrđenih Sporazumom između Hrvatske i Slovenije o pograničnom prometu i suradnji iz 1997., priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Zagrađivanjem dviju spomenutih prijelaznih točaka Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog Sporazuma koji jamči i omogućava već dugi niz godina nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane, ustvrdio je MVEP.

U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH istaknuto je da Republika Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila iz razloga jer je slovenska strana zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena.

Navedeno postupanje slovenske stranedovodi u pitanje opstojnostSporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe.

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žice s navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istodobno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama, dodaju iz MVEP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije