Palmino ulje, kokosovo i maslac ulja se koriste u proizvodnji grickalica

Transmasne kiseline u svakodnevnoj prehrani nalazimo u brzoj i prženoj hrani – prženim krumpirima, kokicama iz mikrovalne pećnice, čipsu, slatkišima, slatkim pekarskim proizvodima i margarinu. Kod pripreme namirnica koristite stabilna ulja kao što su maslinovo i bučino, pazite da se od točke zagrijavanja nikada ne prijeđe do točke dimljenja

Svaka pomisao na masnoće u prehrani trudnica izaziva oprez i negodovanje. Jesu li sve masnoće nezdrave i treba li ih konzumirati tijekom trudnoće, neka su od pitanja koje trudnice postavljaju u ginekološkoj ambulanti, istaknula je dr. med. Sanja Boras.

Većina trudnica svjesna je činjenice da zdrava i uravnotežena prehrana potpomaže urednoj trudnoći i osigurava optimalan rast i razvoj bebe.

Važan izvor energije

Masti su važan izvor energije i one pomažu u apsorpciji određenih nutrijenata. Pojedine vrste masti nazivamo nezasićenim, odnosno “dobrim”, jer pospješuju lučenje “dobrog” kolesterola. Nezasićene masti mogu biti mononezasićene ili polinezasićene i takve bi trebale dominirati u prehrani trudnica.

Jedno od novijih istraživanja upućuje na važnost konzumiranja neke vrste “zdravih masnoća” tijekom trudnoće. Rezultati su pokazali da postoji opravdano manji rizik od rađanja djece s autizmom. Prema istraživačima žene koje konzumiraju velike količine linolne kiseline – vrstu omega-6 masne kiseline koju nalazimo u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama – imale su 34 posto manje vjerojatnost da će roditi dijete s autizmom u usporedbi sa ženama koje su konzumirale niske razine dobrih masnoća.

Poznato je da loše masti koje se unose u kontinuitetu i u velikim količinama mogu dovesti do vrlo ozbiljnih kardiovaskularnih poteškoća. Pod lošim mastima primarno mjesto zauzimaju zasićene masnoće. Ove masti nalaze se u masnom mesu, proizvodima od punomasnog mlijeka (punomasni sir, vrhnje) i žumanjku jaja. Konzumiranje jaja, mlijeka i mesa nužno je tijekom trudnoće zbog sadržaja proteina, vitamina i minerala koje sadrže, ali masti unutar istih treba svesti na razumnu mjeru.

Zašto u trudnoći treba konzumirati omega-3 masne kiseline Omega-3 masne kiseline neophodne su u trudnoći.

One imaju višestruku ulogu; osiguravaju normalan tijek trudnoće i imaju važnu ulogu tijekom dojenja.

Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida bebe.

Deponij dobrih masti:

– Maslinovo, bundevino, suncokretovo, laneno ulje

– Avokado

– Koštunjavo voće ( badem, lješnjak, orah, pistacija)

– Sjemenke suncokreta

– Soja i sojino ulje

– Lan i laneno ulje

– Morska riba i morski plodovi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije