Župan Posavec primio predstavnike udruga za zaštitu potrošača

Župan međimurski Matija Posavec primio je Željka Tomašića, predsjednika Regionalne organizacije zaštite potrošača, glavnog tajnika “Potrošača” – hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača i jednog od osnivača “Vukanovčara” – društva za zaštitu potrošača Međimurja te Krešimira Polaneca, tajnika društva za zaštitu potrošača Međimurja.

“Izuzetna nam je čast što ste uočili značaj i snagu pokreta za zaštitu potrošača i našli vremena da nas primite i čujete nas, tj. čujete glas potrošača, što je velika potpora za još predaniji rad na stvaranju boljeg sutra za sve potrošačice i potrošače Međimurske županije, a i šire”, istaknuo je Tomašić na početku razgovora o implementaciji Zakona o zaštiti potrošača u Međimurskoj županiji.

Također je upoznao župana s činjenicom da su Međimurska županija i Grad Čakovec po donošenju prvog Zakona o zaštiti potrošača u Hrvatskoj (2003. g.) uočili značaj komunikacije s potrošačima i zajedničke borbe da se na tržištu poštuju potrošači, ne kao slabije strane, nego kao regulator tržišta. No poslije početnog zamaha, pokret za zaštitu potrošača je u Međimurju izgubio na snazi i sveo se na demokratski ukras ponekog trgovca i 2–3 lokalne samouprave, a u Međimurju je ostala jedna osnovana udruga za zaštitu potrošača “Međimurski potrošač”, koji je u međuvremenu zatvorio ured.

Zato su aktivisti pokreta za zaštitu potrošača odlučili krenuti na obnovu pokreta u Međimurju. “Lokalne samouprave na području Međimurske županije nedosljedno su i, usuđujem se reći, površno implementirale Zakon o zaštiti potrošača. Npr. Grad Mursko Središće s postupkom osnivanja savjetodavnog tijela za zaštitu potrošača javnih usluga (zakonska obveza) kasni samo 11 godina, gradonačelnik Grada Čakovca ima takvo savjetodavno tijelo, ali ga nema Gradsko vijeće Grada Čakovca koje također donosi odluke o javnim uslugama, a od općina jedino Općina Gornji Mihaljevec ima savjetodavno tijelo za zaštitu potrošača javnih usluga.

Stoga je nužno da i Županija krene s pripremom i ispunjavanjem obaveza koje regionalne i lokalne samouprave imaju po Zakonu o zaštiti potrošača. Jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja odlučuje o pravima i obvezama potrošača javnih usluga dužna je osnovati savjetodavno tijelo u čijem sastavu mora biti i predstavnik udruge za zaštitu potrošača, ako djeluje na lokalnom području, te donositi odluke, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način.

A jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne organizirati savjetovanje potrošača na svojem području u roku od godine dana od dana stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti potrošača”, napomenuli su županovi gosti.

Predstavnici udruga za zaštitu potrošača predložili su županu da se u Županiji imenuje koordinator za suradnju sa udrugama za zaštitu potrošača te da se Upravni odjel za gospodarske djelatnosti odredi kao resorni odjel za brigu o zaštiti potrošača i koordinaciju s udrugama za zaštitu potrošača. Župan je obećao da će tijela Županije razmotriti sve prijedloge, a da će već u predstojećem rebalansu pokušati poduprijeti udruge za zaštitu potrošača koje djeluju u Međimurskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije