Općina Šenkovec usješno se izborila za logopeda u osnovnoj školi

– Dugo je trajalo, ali kao i uvijek do sada smo bili uporni, nismo odustajali iako su nam govorili da nemamo šanse.” – započeo je svoje izlaganje načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat zajedno sa svojim pročelnikom Alenom Kajmovićem.

Naime, svi smo svjesni kako je teška situacija sa stručnim službama, posebice u osnovnim školama. Situacija je i teža ako se zna da je gotovo nemoguće dobiti odobrenje za novo radno mjesto.

– Uspjeli smo i neizmjerno sam ponosan i sretan zbog toga. Naša osnovna škola ima 27-oro djece s rješenjima kojima im se na različite načine propisuje pomoć tih istih stručnih službi, pedagoga, logopeda, defektologa. Imali smo samo pedagogicu koja daje preko svog maksimuma ne bi li koliko toliko pomogla djeci, ali to nije bilo rješenje. Znali smo da je ostalo samo jedno, Zagreb, Ministarstvo obrazovanja i konstantno obrazlaganje činjeničnog stanja. Nismo tražili nemoguće, nikada to niti ne radimo. Tražili smo samo ono što djeca nužno trebaju, a ona izuzetno trebaju upravo logopeda. Prošlo je malo preko 5 mjeseci, jedno 10-tak odlazaka u Zagreb i danas mogu reći, uspjeli smo! Osnovna škola je dobila logopeda na puno radno vrijeme, a kako sada stvari stoje kreće s radom od 1. siječnja 2014. godine. Ovim  se putem zahvaljujem svima na Ministarstvu jer znam da nas je trebalo trpjeti, ali borili smo se za našu djecu. Hvala Editi Stefanović Dundović iz Ministarstva, hvala pročelnici Sonji Tošić Grlač na kvalitetnim uputama, a posebice hvala i zamjenici župana Sandri Herman koja nas je podržala i u svakom svom odlasku na resorno ministarstvo ukazivala na problem Šenkovca. Hvala svima na tome da će naša djeca uskoro imati veliku pomoć stručnjaka. Također se nadam da ćemo intenzivnije povezati školu i naš dječji vrtić s ciljem prepoznavanja novih potencijalnih problema te rješavanja istih već u samom početku, u vrtiću. Jer to je jedini i pravi put kojim ćemo složiti sustav koji funkcionira – zaključio je Horvat vidno zadovoljan ovim novim uspjehom općinskih čelnika.

Općinski načelnik Saša Horvat

Ako znamo da je ovo jedino novoodobreno radno mjesto u strukturama stručnih službi u Međimurju, postignuće dodatno dobiva na težini. Sama problematika rada pedagoga, logopeda i defektologa, posebice u Međimurju je nešto o čemu se zna i priča godinama. Međutim, malo je bilo napretka iz nama neznanih razloga.

Znamo da mnoge škole po Hrvatskoj imaju u potpunosti formirane timove, imaju sve što im je potrebno, jedino opet Međimurje čeka, nekoga ili nešto. Jedan logoped koji radi u okviru ŽB u Čakovcu jednostavno nije dovoljno na sav broj djece koja trebaju pomoć, a alternativa je Varaždin i plaćanje rada stručnjaka s djetetom po cijeni od 250,00 kuna po satu, što si realno malotko danas može priuštiti.

– Dobili smo veliku pohvalu zaposlenika Ministarstva jer nisu mogli vjerovati da se netko toliko trudi oko škole koja realno nije niti njihova. Njome upravlja županija i ona je osnivač, ali naši mještani ju koriste i to je i naša škola. Nitko nije otok i nekada ona najniža razina, u ovom slučaju općina, treba inicirati rješenje i na njemu ustrajati, na njemu raditi. Ne želimo  biti bahati, ali ćemo istaknuti činjenicu, stručni tim nije potpun. Raditi ćemo na tome da ga oformimo u potpunosti – istaknuo je pročelnik Kajmović.

Možda je ovo putokaz kako treba rješavati probleme…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije