Zmije otrovnice u Međimurju?

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurske županije, u posljednjih je nekoliko tjedana zaprimila više poziva građana koji se odnose na često primjećivanje zmija na rubnim dijelovima Čakovca i u njegovim okolnim, izrazito urbaniziranim naseljima – piše Radio1.hr.

Siniša Golub, ravnatelj ustanove rekao je kako se pozivi Ustanovi preusmjeravaju iz Centra 112, iako skrb o zmijama nije u njihovoj nadležnosti. Ipak, iz Ustanove su građanima dali naputak kako se ponašati u slučaju bliskih susreta sa zmijama.

Golub tvrdi kako je najbolje zmijama dati prostor, odmaknuti se od njih i pustiti ih da se same vrate u prirodu. U izvanrednim situacijama, ako je zmija priklještena ili se nalazi u neizlaznoj situaciji, tada se mogu obratiti Ustanovi ili Centru 112, ikao u Međimurju ne postoje profesionalni hvatači divljih životinja koji bi bili obučeni i za hvatanje otrovnica.

U većini slučajeva, radi se o bjelouškama koje svi mogu i sami dotaknuti jer to nisu otrovne zmije, no na području Međimurja ipak ima mogućnosti za pronalazak riđovke, zmije otrovnice. Riđovke bi se mogle nalaziti na rubnim dijelovima Čakovca, pogotovo u blizni Golobetke, šume s močvarnim tlom. No, Golub naglašava, građani često znaju zamijeniti riđovku s običnim gušterom slijepićem, pa bi se, prije alarmiranja javnih službi, ipak trebalo uvjeriti je li doista riječ o opasnim zmijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije