Napredak i dalje pomaže! Bolesnom Nijazu Letiću darovali računalo

Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Varaždina pokrenulo je akciju za bolesnog kolegu Nijaza Letića koji je radio kao pedagog na Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu više od 33 godine, a akcija koja je završena 16. srpnja se sastojala od kupnje električnih kolica, kreveta bolesničkog, računala i plaćanja fizioterapeuta.

Dana 17. svibnja 2013. godine predan mu je najmoderniji krevet sa madracem – bolesnički. Na konferenciji koja je održana 16. srpnja u pansionu i restoranu Garestin u Varaždinu pedagog Letić zahvalio se svim dobročiniteljima koji  više od tri godine brige o njemu. Tom su mu prilikom predali računalo.

Dosada je Napredak kroz 20 godina rada darovao: 20 400 eura za izgradnju crkvi u Bosni (Žeravac, Travnik, Vareš…), 20 000 kn za Malu školu u Varešu (siromašnu djecu), 35 000 kn za Hrvatsku književnost BiH (70 kompleta po 500 kn), više od 300 zimskih jakni za siromašnu djecu od 5 do 15 godina, procijenjena vrijednost je više od 60 000 eura i oko 600 komada zimske sportske opreme za djecu Srednje Bosne.

Članovi HKD Napredak Varaždin vozili su temeljni kamen za bolnicu Fra Mato Nikolić Nova Bila, prodali slike Fra Perice Petra Vidića – prodano 50 slika, a kupci se nalaze u knjizi Kajkavski godišnjak Matice Hrvatske Čakovec te su organizirali tribine “Bartol Kašić i četiri stoljeća Hrvatskog jezikoslovlja”, autora isusovca dr. Vladimira Horvata.

Održano je deset tribina i podijeljeno pet tisuća primjeraka knjiga. Tribine su održane u Varaždinu, Čakovcu, Ivancu, Prelogu i Murskom Središću te osnovnim i srednjim školama sjeverozapadne Hrvatske. HKD Napredak ima otvorenu izložbu za tiskanje grandicioznog djela “Natale solum sancti Hieronymi” – Štrigova – “Stridon – rodno mjesto sv. Jeronima”- u Garestinu.

Ove godine podružnica Varaždin proslavlja 90. godinu postojanja, a glavna podružnica u Sarajevu 110 godina osnutka. Kupnjom navedenih slika omogućit će im tiskanje grandicioznog djela iz 1752. godine, a autor je svećenik pavlinskog reda Josip Bedeković – Komorski (1686. – 1760.). Također kupnjom navedenih slika pomažu stipendiranju siromašne djece i 15. ljetne škole njemačkog jezika u Beču.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije