ZMIJE IZLAZE IZ SKROVIŠTA U Međimurju se najčešće pojavljuju četiri vrste

Dolaskom proljeća susretati ćemo se sa zmijama jer izlaze iz svojih zimskih skrovišta pa ponovno iznosimo nekoliko općenitih informacija o njima te kako postupati prilikom susreta, javlja Međimurska priroda. Na području Međimurja većina zmija su neotrovnice i nisu opasne za čovjeka.

Općenito o zmijama

Zmije naseljavaju vrlo širok spektar staništa. Prilikom odabira povoljnih staništa moraju prije svega osigurati dostupnost sunčeve energije ili neki drugi izvor topline. Uglavnom žive samotnim životom i okupljaju se u veće skupine samo tijekom hibernacije i u razdoblju parenja.

Velika većina vrsta aktivna je danju, zbog ovisnosti o sunčevoj energiji. Sve su danas poznate vrste zmija mesožderi, a u njihovoj su prehrani uglavnom žabe, gušteri, druge zmije, ptice i njihova jaja, mali sisavci, ribe i kukci.

Plijen love iz zasjede ili aktivnim traženjem, a gutaju ga cijela. Karakteristika zmija su vrlo pokretljiva usta, što im omogućava gutanje plijena višestruko većeg od glave.

Poznato je da u Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo 3 otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno.

U Međimurju se najčešće može sresti 4 vrste zmija – bjelouška, smukulja, riđovka i ribarica. Više o njima, kako se ponašati u staništu zmija te što učiniti u slučaju zmijskog ugriza, pročitajte na portalu Međimurska priroda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije