FOTO: Tarantule i pitoni “zauzeli” čakovečku Scheiericu

>> Tarantule i pitoni “zauzeli” čakovečku Scheiericu

Psi, mačke, akvarijske ribice ili pokoji umiljati zec. To su kućni ljubimci koje obično imamo u svojim domovima i dvorištima. No,za Patrika Posavca iz Podturna, pojam kućnog ljubimca su pauci i zmije.

Naime, Patrik je ovih dana tijekom Porcijunkulovog, uz pomoć svojih prijatelja Petra Šardija iz Štrukovca, Filipa Bašeka iz Podturna i Marijana Horvata iz Male Subotice, svoj terarij s tarantulama i pitonima, ali još ponekim gmazovima, preselio u Dvoranu Zrinskih čakovečke Scheierove zgrade. Tamo se ove egzotične životinje životinje mogu razgledati svakoga dan od 10- 22 sata sve do utorka, 4. kolovoza.

>>> Live prijenos: Porcijunkulovo 2015.

– Sve je počelo prije četiri godine, kazao je Patrik, s jednom tarantulom, da bi taj broj danas narastao na četrdeset komada. Kasnije sam krenuo s gušterima kojih danas imam devet, kao i dvanaest zmija. Moram spomenuti da imam i “normalne” kućne ljubimce, psa i mačku, ali nekako više preferiram ovu egzotiku. Na pitanje kako obitelj i prijatelji reagiraju na taj njegov egzotični hobi, Patrik kaže da su se već naviknuli, a neki od njih zahvaljujući njegovim zmijama i savladali strah od gmazova.Nažalost ima i onih koji stalnu upućuju nekakve neutemeljene kritike i čak me pitaju imam li ” žutu knjižicu”.

Ljudi također imaju krivu predodžbu o samoj brizi i uzgoju ovih životinja. Moram priznati, da je sam početak, kada su bile u pitanju financije za nabavu prvih životinja bio dosta težak, no sada je to puno manje. Tako se recimo Kraljevski piton danju odmara i spava, a noću se hrani i t o jednom u dva tjedna, nekim većim glodavcem (većinom štakorima) .

Tarantula je, kaže Patrik, otrovna vrsta pauka koja ne voli puno maženja, pa treba dobro razmisliti prije njezinog udomljavanja. Na glavi imaju četiri para očiju, a nekoliko puta godišnje se presvlače zbog rasta. Tarantule su tihe i mirne životinje koje ne traže društvo, a najaktivnije su noću i hrane se kukcima.

Patrik svoje vodozemce i gmazove drži u staklenim terarijima, to jest u posebnim nastambama koje oponašaju njihovu prirodnu sredinu (biljke, temperatura, voda), a njemu, i svim ukućanima pružaju sigurnost. Rasvjeta u terarijima omogućuje izmjenu dana i noći, a nekim životinjama potrebna je i posebna lampa za grijanje.

Mladi ljubitelji egzotičnih životinja iz Podturna ne namjerava stati na ovom broju svojih ljubimaca. – Mislim uskoro proširiti svoj terarij, odnosno kroz jedno određeno vrijeme otvoriti i uzgajivačnicu s Kraljevskim pitonima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije