FOTO: Iako mu je 91. ljeto, Matej Horvat i nadalje ispire zlato!

Općina Donji Vidovec i aktivni članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” u nedjelju 28. travnja u sklopu Dana Međimurske županije organizirali su prezentaciju ispiranja zlata na rijeci Dravi. Tradicionalna manifestacija organizira se s ciljem turističke promocije Donjeg Vidovca, uz glavni naglasak na tradiciju ispiranja zlata.

Proljetni nedjeljni dan izmamio je u prirodu veliki broj mještana koji su do mjesta događaja mogli doći na više načina. Organizatori su za prijevoz osigurali turistički vlak i čamce, a neki su pak pješačili i vozili bicikl. Prezentaciju ispiranja zlata u više je navrata prikazao najstariji živući ispirač zlata i počasni član Vidovskih zlatara Matej Horvat (91) uz pomoć članova kluba.

Običaj ispiranja zlata iz Mure i Drave seže šest stoljeća unazad, a prvi pisani dokumenti u 17. stoljeće. Horvat je ponovno naglasio kako je nekada u Donjem Vidovcu bilo puno čamaca, a dvjestotinjak mještana se bavilo tim zanatom kako bi zaradilo za život.

– Dimo nigdor nismo išli bez grama zlata i tak smo zaradili ondašnjih 42 dinara. Za jedan gram zlata trebalo je do deset tisuća zrnaca. To je bila jako dobra nadnica ak se usporedi cjelodnevno kopanje kuruze kaj je bili plaćeno od 8 do 10 dinara, rekao je Matej koji je unatoč 91. ljetu još uvijek vitalan i pravi majstor u tom zanatu.

Na manifestaciji je bio i zamjenik međimurskog župana Matija Posavec koji se bacio na posao i sam probao isprati koje zrnce zlata. Druženje u prekrasnom krajoliku rijeke Drave nastavljeno je uz vožnju čamcima i besplatan zlatarski grah.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije