grane postale prijetnja

SPOMENIK PRIRODE Hrast ‘Arpad’ je zaštitni znak Donjeg Vidovca i spreman je za ‘uljepšavanje’

Hrast je svojevrsni zaštitni znak Donjeg Vidovca, a mještani ga zovu 'Arpad'. U zadnje vrijeme problem su predstavljale stare neorezivane grane.

Hrast lužnjak je ukras Donjeg Vidovca. Spomenik je prirode i nalazi se u mjesnom središtu. Ispred crkve Svetog Vida. Spomenikom prirode kao pojedinačno stablo proglašen je 1995. godine.

Kaže se da hrast 100 godina raste, 100 godina živi i 100 godina umire. To je dugovječna vrsta, a bilježe se mnogi veterani stariji od 1000 godina. Prema ovim brojkama ovaj hrast još uvijek živi.

– Njegove grane su se nekad otklanjale, a sad već dugi niz godina se ne poduzima ništa pa su grane postale opasna prijetnja, naročito u vrijeme nevremena. Tako smo pisali prije 11 mjeseci kada su se na spomenute slučajeve mještani žalili. 

Da se to ne bi ponavljalo, u Općini Donji Vidovec su odlučili “Arpada uljepšati”. Bit će to u četvrtak, 21. svibnja kada će radovi započeti između 9 i 10 sati. Prema riječima općinskog načelnika Donjeg Vidovca Josipa Matulina, posebne regulacije prometa, a glede sigurne tehnike obrezivanja neće biti. Cijena radova je prema ponudi izvoditelja 10.000 kuna i podmirit će je Općina Donji Vidovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije