Pinkleci u Karlovcu obilježili Dan Međimurske županije

U subotu 27. travnja u Karlovcu obilježen je Dan Međimurske županije u organizaciji “Pinkleca” – zavičajnog društva Međimuraca Karlovačke županije, pod pokroviteljstvom Karlovačke i Međimurske županije i gradova Karlovac i Mursko Središće. Svečanost je započela polaganjem vijenca pod spomen ploču na vjenčanje Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog u Gradskom muzeju grada Karlovca, gdje je Zvonimir Gerber održao sat povijesti.

Zatim su se nazočni uputili u crkvu Presvetog Trojstva u Karlovcu na svetu misu. Povorku se predvodili gosti iz Međimurja u narodnim nošnjama. Misu zadušnicu za obitelji Zrinski i Frankopan predvodio je dekan Karlovačkog dekanata vlč. Ivan Norbert Koprivec uz asistenciju gvardijana Franjevačkog samostana vlč. Franju Tomaševića.

U vrlo nadahnutoj propovijedi Dekan karlovački je žrtvu Zrinskog i Frankopana usporedio sa žrtvom branitelja Domovinskog rata koji su i život položili za današnju slobodu Hrvatske. Na kraju mise su članovi KUD-a “Domašinec” otpjevali pjesmu “Međimurje malo” – neslužbenu Međimursku himnu.

Po završetku mise u dvorištu trgovačko-ugostiteljske škole i Radićevoj je organizirano takmičenje u spravljanju bograča, na kojem je učestvovalo 9 ekipa. Pobjednik je ekipa PD “Zvijezda” iz Karlovca koju je hostel “Karlovac” u Selcu nagradio s besplatnim vikendom za tri osobe u Selcu, a svim učesnicima su uručena priznanja. Nagradu je uručio zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić, a zamjenik župana međimurskog Matija Posavec je uručio priznanja svim natjecateljima.

Za vrijeme natjecanja koje je trajalo 3 sata, u Radićevoj ulici su KUD “Domašinec” i KUU “Lipa” iz Gornjeg Mihaljevca izveli kulturno-umjetnički program, udruga “Međimurske roke” je na štandovima prikazala “Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju”,  a KUU “Lipa” štand hrane i vina “Bajkoviti okusi Međimurja”. Manifestaciju je obišao i karlovački gradonačelnik, koji je izrazio zadovoljstvo što je Karlovac domaćin ove manifestacije te obećao potporu da manifestacija postane tradicionalna.

Poseban štih manifestaciji su dali Matije Gambona (Tomislav Hauptfeld) koji je kao ceremonijal meštar, posred umješnog vođenja programa, upoznao goste iz Međimurja, a i mnoge Karlovčane sa crticama iz povijesti Karlovca. Zatim Ana Katarina Zrinska (Antonia Tomašić) koja se šetala Radićevom, gdje su je mnogi zaustavljali, a posebno majke s djecom da se slikaju s njom, te Petar Zrinski (Josip Šut).

Po završenom programu okupljeno mnoštvo je zabavljao karlovački “Royal band”, koji je na opće iznenađenje pored uobičajenog repertoara, izveo više spletova međimurskih pjesama. Manifestacije je završila u 22 sata s obećanjem “vidimo se na godinu!”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije