Dušanka Novak: Podnijela sam tužbu, nisam na burzi i radim u nastavi!

Ministar Željko Jovanović u četvrtak, 22. studenog prošle godine odlučio je razriješiti 14-ero ravnatelja srednjih škola, a među njima i ravnateljicu čakovečke Ekonomske i trgovačke škole Dušanku Novak.

Tako je bilo. Četiri dana kasnije stiglo je ministrovo rješenje o razrješenju ravnateljice i to bez prava žalbe. Na takvu odluku reagirali su djelatnici škole smatrajući sankciju razrješenja za počinjenu proceduralnu omašku pri upisu učenika u 4-godišnje programe neprikladnom i neodmjerenom.


Uz ravnateljicu su stali
Nastavničko vijeće, Vijeće učenika, Vijeće roditelja i Školski odbor. Bez obzira što je Novak bila ravnateljica jedne od najuspješnijih ekonomskih škola u Hrvatskoj i što je uživala nepodijeljenu podršku svih relevantnih subjekata što je rezultat dugogodišnjeg predanog, stručnog i nadasve savjesnog rada, ministar Jovanović nije popustio i bio je ustrajan u svojoj odluci.

Više od dva mjeseca prošlo je od tih događaja, a nas je zanimalo gdje je danas i što radi bivša ravnateljica Dušanka Novak nakon što su joj učenici škole priredili nezaboravan oproštaj.

eMedjimurje.hr: Prošlo je gotovo dva mjeseca od kako ste odlukom ministra Jovanovića razriješeni dužnosti ravnateljice. Kakav trag i dojmove je sve to ostavilo na Vas?

– S kratkim, ali ipak određenim vremenskim odmakom, dojmovi oko moga razrješenja su se “slegli” i objektivnije mogu govoriti o toj temi. Ministar Željko Jovanović odlučio je smijeniti nas 14-ero ravnatelja, i bez obzira na posebnost svakog “slučaja”, to je i učinio. Sam način razrješenja i cijeli postupak je razočaravajući.

eMedjimurje.hr: Bilo je govora da ćete nakon predanog i uspješnog tridesetogodišnjeg rada završiti na Zavodu za zapošljavanje. Gdje ste danas i što radite?

– Na sreću, u našoj školi bilo je mjesto nastavnika ekonomske grupe predmeta, pa radim u razredu s učenicima. To je posao koji volim, a nadam se da su i učenici zadovoljni sa mnom.

eMedjimurje.hr: Imali ste podršku sviju. Profesora, učenika i roditelja. Što je za Vas u ono vrijeme kada ste znali da nemate pravo žalbe sve to značilo?

– Ta podrška je bila nešto izuzetno i puno mi je značila. Ja sam godinama radila s tim kolegama, učenicima i roditeljima, njihovo mišljenje o mojem radu mi je najvažnije. Pozivi podrške stizali su putem različitih medija i od ljudi s kojima sam se profesionalno susretala.

eMedjimurje.hr: Smatrate li i danas da je razrješenje nepravično? Saznali smo da su svi razriješeni ravnatelji podigli tužbe. Jeste li i Vi među njima?

– Da. Smatram da je moje razrješenje protuzakonito i podnijela sam tužbu Upravnom sudu.

eMedjimurje.hr: Nakon svega otvara pitanje kako je cilj te akcije razrješavanja – zastrašivanje i “discipliniranje” svih djelatnika u školskom sustavu, kako bi se lakše nametnulo uz ostalo i famozni zdravstveni odgoj o kojem se toliko priča. Što mislite o toj tome?

– Nemam informacija o tome, ja radim u odgojno-obrazovnom sustavu 30 godina i jednostavno ne mogu razmišljati na takav način. Mi smo veliki i izuzetno osjetljivi sustav, imamo odgovornost za obrazovanje i odgoj mladih ljudi. O našem kvalitetnom radu ovisi budućnost države. Istovremeno smo stalno pred očima javnosti, ocjenjuju nas učenici, roditelji, lokalna zajednica…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije