KANTOR IZ DEKANOVCA

PUČKI PJESNIK I JEZEROMEŠTER 57. obljetnica smrti poznatog kantora Florijana Andrašeca

Na dan Andrašecove smrti održana je povorka sjećanja

9. srpnja davne 1962. godine preminuo je poznati pučki pjesnik i samouki jezeromešter Florijan Andrašec. Kantor je preminuo u svojem rodnom mjestu Dekanovcu.

Tijekom svojega života je prikupljao narodne pjesme i običaje, a uz to je plodno stvarao: pisao je pripovijetke, novinske članke te pučke kalendare, a zapisao je i oko 300 međimurskih popijevaka. Bio je orguljaš, zborovođa i kapelnik limene glazbe, a svirao je i mnoštvo instrumenata. Život mu je bio obojan glazbom i umjetnošću.

On je bio svestrana osobnost međimurske narodne kulture pa je i ostao ponos mjesta Dekanovca, za čiju je crkvu izradio glavni oltar, a mještani ga zbog svih njegovih djela ne zaboravljaju. 57. godišnjica smrti kantora obilježena je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u središtu Dekanovca, na njegovu spomeniku te na mjesnome groblju.

Povorku sjećanja na dan Andrašecove smrti predvodio je zamjenik načelnika Vladimir Jambrošić, prisutne su bile i vijećnice Ljubica Đurkin i Nada Tomašek, predstavnici DVD-a Dekanovec Antun Rob i Stjepan Mikac te članovi pjevačkog zbora Cecilija Grbavec te Ivan i Ana Lisjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije