Završen projekt Međimurskih voda i donjomeđimurskih općina

U Donjem Vidovcu je održana konferencija povodom završetka projekta Tehnička dokumentacija za kanalizacijski sustav Bazakerettye, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba pod geslom “Za čišće otpadne vode”. Program je proveden u okviru Mađarska-Hrvatska IPA prekogranični program suradnje 2007-2013.

Direktor Međimurskih voda Josip Zorčec prezentirao je sve važne podatke o projektu, zahvalivši partnerima na izvrsnoj suradnji – Općini Bazakerettye (Mađarska), dok su hrvatski partneri Međimurskim vodama bile općine Donja Dubrava, Donji Vidovec i Kotoriba. Načelnik Donjeg Vidovca Josip Grivec je u ime međimurskih općina koje su sudjelovale u projektu zahvalio partnerima iz Mađarske te Međimurskim vodama na izvrsnoj suradnji i obavljenom poslu rekavši:

“Projekt je uspješno došao do samog kraja na dobrobit ovog kraja i toliko nam potrebne zaštite zdrave i pitke vode kojom je itekako bogat ovaj dio Međimurja. Završetak ovog projekta sasvim sigurno trasira put kandidaturi i sufinanciranju izgradnje kanalizacije od strane Europske unije.”

Ukupni budžet projekta iznosi 276.280,00 eura. Pritom je 85 % potrebnih financijskih sredstava osigurano je iz IPA fonda, kao bespovratna sredstva Europske Unije, a preostalih 15 % sredstava osigurano je iz lokalnog odnosno državnog financiranja (sukladno nacionalnom zakonodavstvu). Budžet projekta s hrvatske strane iznosi 186.660,00 eura, što je 67,56 % od ukupnog budžeta projekta koji je provođen u razdoblju od četrnaest mjeseci, od 1.8.2011. do 1.11.2012.

Opći ciljevi projekta su održivi razvoj, zaštita podzemnih i površinskih voda, zaštita prirodnih izvora pitke vode i poboljšanje kvalitete života i zaštite zdravlja, kao i očuvanje prirode, biološke raznolikosti i cijelog ekosustava, a time i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj.

Specifični ciljevi projekta su izrada preduvjeta odnosno tehničke projektne dokumentacija (idejni projekt, geodezijski i geomehanički elaborat, glavni projekt) odvodnje otpadnih voda iz kućanstva i poslovnih subjekata u području općina, putem sustava javne odvodnje, odvodnja pročišćenih otpadnih voda, mehaničko i biološko pročišćavanje i ispuštanje otpadnih voda u okoliš.

Projekt će doprinijeti učinkovitom upravljanju zajedničkih prirodnih bogatstava u prekograničnom području. Zaštita površinskih voda i podzemnih voda kao resursa pitke vode za potrebe javne vodoopskrbe zajednički je cilj prekograničnih partnera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije