Devet međimurskih vinara u Zagrebu predstavilo akciju Dani Pušipela

U Zagrebu, u restoranu Republica predstavljena je akcija Dani Pušipela koja će se održavati rijekom rujna u tom restoranu na Trgu bana Josipa Jelačića. Predstavljanje je započeo poznati voditelj Siniša Cmrk recitacijom autorske ode vinu Pušipel.

Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T. i autor televizijske emisije G.E.T. Report zahvalio je restoranu Republica na suradnji i novinarima na medijskoj podršci netom završene akcije Dani Rosea. Franjo Šoltić, predsjednik izvršnog odbora Društva Međimuraca u Zagrebu izrazio je oduševljenje ovom akcijom kojom se rodno Međimurje približilo metropoli i svim Međimurcima koji u njoj žive.

Zdenko Posavec, voditelj restorana Republica uz pozdrav svim prisutnima poželio je ugodno druženje uz Dane Pušipela i napomenuo kako su se odlučili za suradnju s udrugom G.E.T. i cijeli niz ovakvih akcija jer na takav način komuniciraju direktno s gostima.

Zdravko Dvanajščak, predsjednik udruge međimurskih vinara “Hortus Croatiae” predstavio je samu udrugu, njihov rad te posebice vino Pušipel, koje je opisao organoleptički, ali i povijest naziva. Naime, prvi zapis koji spominje pušipel kao sortu potiče iz prve polovice 19. stoljeća, kada se u selu Dragoslavec Breg prodavala čestica na kojoj se, uz ostale sorte, nalazilo i 420 čokota sorte pušipel.

Vinski novinar Davor Barać, stalni suradnik udruge G.E.T. i kolumnist portala gastro.hr, osvrnuo se manje na samu organoleptiku vina, a više je prezentirao mogućnost sljubljivanja Pušipela koji najbolje pašu uz mrvicu masnija jela, kao što su purica s mlincima, pogačica od čvaraka, a posebice međimurska autohtona jela kao što su meso ‘z tiblice i sir turoš. Osvrnuo se i na činjenicu da su međimurski vinari jako napredovali i da im, ako nastave u ovom pravcu, slijedi lijepa budućnost.

Prisutni su mogli i kušati Pušipel, isto kao i sir turoš, koji je osoblje restorana Republica serviralo zajedno s kruškama, smokvama i medom. Turoš je autohtoni međimurski polumasni tvrdi sir od kravljeg mlijeka. Proizvodi se od mlijeka, soli i crvene paprike, a u ljuti se dodaje još i chili paprika.

Akcija Dani Pušipela

Ljeto polako ide kraju, dolazi jesen, a što nas više podsjeća na jesen od zlatnih međimurskih bregova pa se malo našeg krajolika kroz vino Pušipel prenijelo u Zagreb. Akciji se pridružilo devet međimurskih vinara, članova udruge Hortus Croatiae, a to su: Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kunčić, Novak Boris, Štampar i Tomšić, a tijekom mjeseca rujna gosti restorana Republica moći će bilo koje od tih vina naručiti po cijeni od 18 kuna za čašu.

Pušipel je međimurska županijska marka vina proizvedena od sorte Moslavac (u Sloveniji je poznata kao Šipon, a u Mađarskoj kao Furmint, od nje se radi Tokajac). Sorta je to koja se donedavno intenzivno sadila zbog svojeg velikog rodnog potencijala, a danas na odabranim položajima i s ograničenom rodnošću daje vina izuzetne kvalitete, od redovitih berbi pa do najviših predikata. Diskretnog je sortnog mirisa, osvježavajućeg i lepršajućeg okusa, zbog čega odgovara uz tipična međimurska jela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije